De lijstrekker, de eerste vrouw of toch die blauwe ogen

Van harte! Na het doorpluizen van alle verkiezingsprogramma’s, het uitzitten van alle verkiezingsdebatten en het invullen van stemwijzer, kieskompas en alle andere stemhulpen ben je eruit, je weet precies welke partij jouw idealen en visie voor Nederland, Europa en de wereld deelt.

En dan zie je de kieslijst en blijkt dat jouw partij maar liefst 50 kandidaten heeft aangemeld. Oef. Aangezien je vertrouwen hebt in de ideeën, de plannen en de idealen van de partij van je keuze ga je er natuurlijk van uit dat er alle kandidaten kundig, getalenteerd en gemotiveerd zijn (een brievenbuspisser en/of kopstootgever komen in jouw partij natuurlijk niet voor).

folderen Haagse Mart

Maar je wilt natuurlijk wel dat jouw stem toch meer is dan alleen een stem op de partij dus je begint te denken. Kies ik de lijsttrekker of juist de nummer laatst. De eerste vrouw of allochtoon op de lijst. Je stads- of streekgenoot of die met de exotische woonplaats (Moskou, New York, Londen en Jeruzalem zijn terug te vinden). Misschien kies je voor de oude rot op de lijst of juist die jonge hond. Misschien pak je het strategischer aan en kies je op de persoon die net op het randje staat van net wel of net niet op basis van de peilingen.

Helaas behalen in Nederland maar weinig kandidaten op eigen kracht de Tweede Kamer. Ongeveer 16.000 voorkeurstemmen zijn daarvoor nodig. En dat zijn er stiekem nog best een hoop. Zonder een districtenstelsel is praktisch elke stem dus een stem op de partij.

Daar sta je dan met je goede gedrag… Eigenlijk ook wel prettig. Wie je ook kiest, de partij wordt er sowieso beter van.

Als kandidaat op de bescheiden 41e stek op de D66 lijst zit het er dik in dat ik de Kamer niet haal. Jammer genoeg zal D66 waarschijnlijk geen 41 zetels halen en ik zal de 16000 stemmen niet halen. Dat eerste vind ik erg jammer, dat tweede al een stukje minder.

De afgelopen weken talloze brievenbussen gevuld, markten en winkelcentra afgelopen, langs deuren gecanvast en op stations de forenzen van leesvoer voorzien met maar 1 doel. Zorgen dat D66 na 12 september de belangrijke rol kan gaan spelen om een stabiel kabinet te formeren dat de noodzakelijke hervormingen gaat doorvoeren.

En toch. Het geeft toch een gaaf gevoel als je bij het canvassen te horen krijgt dat de je op een persoonlijke stem kunt rekenen omdat je de moeite neemt langs de deuren gaat. Dat mensen mij aanbevelen bij hun vrienden en kennissen. Dat je familie zich ook op het campagne pad begeeft. Voor mij een extreem gewaardeerd signaal om mij te blijven inzetten om te werken aan een betere toekomst!

Stem je woensdag D66? Kijk dan eens bij nummer 41 op het stembiljet en kleur het vakje rood! D66 en ikzelf zijn je dankbaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.