Doen in 2015 – Genieten van Groen

Westduinpark

Genieten van groen. Met andere woorden, weg van thuis en eens wat frisse lucht opsnuiven en in beweging komen. Ik probeer het al zoveel mogelijk te doen maar het schiet er maar al te vaak jammerlijk bij in. Daarom een nieuwe serie blogs over Haags Groen (om die te vullen moet ik wel regelmatig op uit trekken!).

Westduinpark

Als eerste lekker dicht bij huis gebleven. Aan het einde van de straat is de duinopgang naar het Westduinpark. De hele geschiedenis van deze jonge duinenrij tussen Kijkduin en Duindorp zal ik hier achterwege laten (die kan je oa hier nalezen) maar een kleine sfeerimpressie wil ik je zeker niet onthouden (Foto’s vind je hier)

Ondanks dat het gebied omsloten is door bebouwing van de Vogelwijk en eerder genoemde wijken voelt het niet als een postzegelgebiedje. Sterker nog, je kan je op gure dagen met weinig wandelaars alleen in de wildernis wanen. En dat is gelijk het mooie van het duingebied. In elk jaargetijde en elk weertype is het er prima toeven.

Westduinpark3

De belofte van een prachtige stranddag als de gezinnen met bolderkar, koelbox en parasol het duin oversteken naar het strand, het verlangen naar een kop warme chocolademelk op de boulevard van Kijkduin nadat de winterwind je wangen rood heeft geblazen. In april wordt al tientallen jaren de Duinenmars georganiseerd. Vanuit Kijkduin door Ockenburgh, Meer en Bos, Westduinpark, Bosjes van Poot, Scheveningen en weer terug naar Kijkduin. Leuk om mee te doen!

Westduinpark5

Ook een briljante ervaring is om na een lange stranddag in de schemering terug het duin over te steken en oog in oog te staan met een vos of tijdens het hardlopen de imposante Schotse Hooglanders je meewarig aan zien staren.

Enige jaren geleden heeft men het Westduinpark weer meer tot echt duingebied willen maken. Daartoe is veel begroeiing verwijderd en kunnen de duinen weer vrij “stuiven”.  Dit heeft tot gevolg dat het landschap continue wijzigt. De oude Nederlandse en Duitse bunkers die decennia onder het zand en struikgewas verborgen bleven zijn nu weer zichtbaar. Helaas verdwijnen er ook wel een voetpaden onder het zand na een flinke storm maar gelukkig blijven de bulldozers beschikbaar.

Ik schrijf dit terwijl de sneeuw nog op de daken ligt en de zon flink schijnt. Een heerlijke dag dus om van het gebied te gaan genieten. Ik doen mijn jas vast aan en raad jou aan om ook een winterwandeling te gaan maken.

Westduinpark4

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.