Geef Haagse ondernemers meer kans op grote aanbestedingen

Geef Haagse ondernemers meer kans op grote aanbestedingen

The Hague's modern architecture seen from the Plein

Kleine, lokale bedrijven moeten een eerlijkere kans krijgen om mee te werken aan grote Haagse projecten. Voor hen zijn aanbestedingsregels op dit moment erg ingewikkeld en tijdrovend, waardoor ze er vanaf zien om mee te doen. D66 vindt het jammer dat Den Haag de kans laat liggen om gebruik te maken van nieuwe, innovatieve bedrijven in de regio. Door deze bedrijven voor te lichten over aanbestedingen ontstaat er een win-winsituatie: Den Haag profiteert van de kennis en kunde die nu niet wordt gebruikt en het lokale bedrijfsleven maakt meer kans opdrachten binnen te halen door aanbestedingen te winnen.

Halfjaarlijks evenement
D66 wil dat de gemeente halfjaarlijks een evenement organiseert waar Haagse ondernemers in aanraking kunnen komen met recent in de markt gezette aanbestedingen, zowel gemeentelijke als van de Haagse internationale instellingen, informatie kunnen krijgen over de formele aspecten van aanbestedingen en tips & tricks krijgen van experts. Daarnaast komen de lokale ondernemers bij zo’n TenderEvent met elkaar in contact waardoor nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan. Het zou natuurlijk logisch zijn om gebruik te maken van de bestaande ondernemersnetwerken en koepels zoals VNO-NCW en MKB.

Onlangs pleitte D66 bij het debat of het Spuikwartier nog voor de oprichting van een platform voor ondernemers om zich te kunnen presenteren aan de uiteindelijke bouwers en ontwikkelaars van het Spuikwartier. De wethouder heeft toegezegd hieraan te gaan werken. Het zou natuurlijk ook logisch zijn dit platform met het Tenderevent te combineren om de lokale economie nog verder te versterken.

Regels
Ook binnen de grenzen van de strenge aanbestedingsregels is er ruimte voor een faciliterende rol van de gemeente voor het lokale bedrijfsleven. Immers, er wordt geen onderneming uitgesloten of voorgetrokken, de nadruk ligt op het laten samenwerken van bedrijven en zo de krachten te laten bundelen.

Den Haag – Innovatieve stad
De afgelopen jaren is het aandeel hightech start-ups in Den Haag behoorlijk toegenomen. Het The Hague Security Delta cluster brengt al vele slimme bedrijfjes voort. Als die start-ups de krachten kunnen bundelen met bestaande bedrijven die al meer ervaring hebben met het binnen halen van opdrachten dan ontstaat een vliegwiel effect voor de lokale en regionale economie. Precies dat is de bedoeling van het TenderEvent. Een sterkere economie en daarmee meer banen, gecreëerd door ondernemers.

(ook verschenen op: https://denhaag.d66.nl/2014/12/23/geef-haagse-ondernemers-meer-kans-op-grote-aanbestedingen/)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.