TEDx ter inspiratie

Afgelopen vrijdag was ik te gast bij mijn oude werkgever, Deloitte in hun schitterende kantoor, De Maastoren. Daar, op de 44e verdieping met spectaculair uitzicht op de haven, de stad en zelfs de Haagse torens stond een groot beeldscherm te wachten op de start van TEDx Amsterdam. In Rotterdam werd dit evenement als “simulcast” uitgezonden en was er een eigen programma met muziek en eigen spreker.

De Ted Talks hebben als ondertitel “Ideas worth spreading”. De presentaties moeten het publiek inspireren, enthousiasmeren en aanzetten tot actie. Een geweldig concept wat wereldwijd zalen vol mensen trekt en miljoenen kijkers naar de filmpjes van de talks die online staan.

Ik was dus op zoek naar de talks die mij zouden inspireren, met een direct uitvoerbaar idee of met een boodschap die mijn manier van denken weer een beetje zou veranderen.

Voor mij waren er afgelopen vrijdag drie talks die mij echt raakten. De eerste kwam van Barry Schwartz, getiteld Idea Technology. Hij legde haarscherp uit dat hoe wij zijn opgevoed bepaalt hoe wij denken, handelen en ons zullen gedragen. Als een hedendaagse Plato liet hij de schaduwen op de grot zien. Daarnaast gaf hij aan dat uitvindingen zoals de smartphone alleen blijven bestaan als ze een praktisch nut hebben. Hij verwonderde zich daarna over het feit dat ideeën die geen praktisch nut meer dienen wel blijven bestaan. Hij noemde dat False ideology. Kijk zijn boodschap zelf na! Barry Schwartz op TedX Ik ben benieuwd naar jullie mening!

De tweede Ted talk was van Joris Luyendijk. Een aanstekelijke oproep om zaken die voor de massa (en dus voor jezelf) onbegrijpelijk lijken op een simpele manier aan te pakken. Begin van punt nul en deel de kennis die je vanaf dat punt opdoet met anderen. Geholpen met hun kennis kan je dan steeds een nieuwe stap op weg naar de oplossing zetten. Als je dan eindelijk weet hoe een abstract probleem in elkaar zit, heb je die kennis gelijk gedeeld met een hele groep mensen. Hij doet dat nu in dienst van the Guardian op zijn blog “Comment is free”. Naar mijn mening echt een Idea worth spreading, dus bij deze! Joris Luyendijk “Share your Learningcurve”

Tot slot nog een Talk. Deze van Generaal Van Uhm, bevelhebber van de Nederlandse krijgsmacht. Zijn boodschap “ik koos het wapen om de wereld te verbeteren” deed nogal wat stof opwaaien. Wat volgde was een aangrijpend verhaal over de rol (en de plicht) van Nederland en andere stabiele, welvarende landen om in gebieden waar dit geen vanzelfsprekendheden zijn veiligheid te brengen. Mooie link met de theorie van de Piramide van Masloff. Zijn verhaal zorgde er in ieder geval voor dat mijn waardering voor het werk van het leger weer gestegen is. Kijk hier zelf de TedX talk na: Generaal Van Uhm op Tedx

De overige Talks waren stuk voor stuk het bekijken waard en hadden allen hun eigen boodschap, technisch of juist persoonlijk. Maar eigenlijk is natuurlijk de boodschap van alle TEDtalks, gehouden waar dan ook ter wereld, om te laten zien dat iedere persoon meer kan dan hij of zij voor mogelijk houdt. Ideas worth spreading, Ideas worth doing!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.