Verplichte ID-scan bij café bezoek

In het AD/HC van zaterdag 11 februari een artikel over het plan van de horeca ondernemers op het Haagse Plein om bezoekers vanaf deze zomer niet meer binnen te laten zonder hun identiteitsbewijzen te scannen. Ondernemers hopen hiermee, volgens het artikel, overlastgevers te kunnen weren van de café’s rond  het Plein. Sympathiek plan, veiligheid voor alle stappers voorop; gezelligheid viert hoogtij.

En toch..

Als ik dus vanaf komende zomer een biertje wil doen nadat ik uit mijn werk in Amsterdam ben gekomen moet ik eerst mijn paspoort laten zien voordat ik in de buurt van de tap kom… De kroeg bewaart natuurlijk mijn gegevens zodat ze een volgende keer kunnen zien of ze me weer mogen bedienen…

Aangezien ik allergisch ben voor de dooddoener “als je niets te verbergen hebt” werd ik er narrig van dit plan.  Ik snap dat het garanderen van een veilige stapavond voor alle bezoekers de boventoon moet voeren bij het bedenken van een veiligheidsplan maar waarom is dan de kerngedachte die blijkbaar opkomt om met een generieke maatregel alle bezoekers van het Plein om legitimatie te vragen en vervolgens deze gegevens te bewaren? Waarom is het niet mogelijk om een overlastgever door een van de kleerkasten die tegenwoordig voor elk café buiten de deur te zetten en aan een van de alompresente politieagenten te overhandigen voor een afkoelingsmoment?

Het innemen van persoonsgegevens is tegenwoordig een hot issue. Dit weekend bleken privegegevens van KPN clienten via een hack bij babydump.nl gehackt, een incident in een lange rij hacks. Een gegeven dat mij er niet op gerust maakt dat een kroeg wel mijn gegevens kan beschermen.

Ik vraag me af of dit een serieus plan is of alleen een proefballonnetje om meer politiemedewerking te krijgen of om de burgemeester een hak te zetten die kroegen wil sluiten na geweldsincidenten. Hoe dan ook, door dit soort proefballonnetjes wordt al wel het water getest en gezien de lauwe reacties in de stad ben ik bang dat een biertje op het Plein zonder legitimatie binnenkort al niet meer geschonken wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.