Een schone stad

Afval op het SpuiVanochtend fietste ik naar Den Haag CS en ter hoogte van de voormalige Blauwe Aanslag  zag ik hoe een jonge vrouw een plastic zak met brood leeg kieperde in de singel. Efficiënt eendjes voeren zeg maar. Terwijl ik dacht aan rattenplagen en meeuwenoverlast wilde ik net de straat oversteken toen ik zag dat ze de lege plastic tas op de grond liet vallen en gemoedelijk doorliep naar de tramhalte. Verbaasd keerde ik mijn fiets en sprak haar aan op het feit dat ze de tas liet vallen. Haar verbazing (en schrik) was mogelijk nog groter en ik kreeg het idee dat ze niet eens had nagedacht over de mogelijkheid de lege tas bij de tramhalte in de prullenbak te doen. Mijn vraag of ze de tas misschien wilde oprapen ging helemaal een stap te ver maar enige schaamte maakte zich toch van haar meester. Omdat de tas elk moment de singel in kon waaien heb ik hem toen zelf maar opgepakt…

Zwerfafval in de stad lijkt een steeds groter probleem te worden. De reinigingsdienst van de gemeente lijkt er niet tegen aan te kunnen vegen en met een mogelijk volgende bezuinigingsronde kan het zo maar zijn dat er nog minder geveegd zal worden in de Haagse straten. Volgens de “theory of the broken window” draagt zwerfafval bij aan een onveilig gevoel en natuurlijk verdwijnt via het zwerfafval een hoop plastic in het milieu met alle gevolgen van dien (kijk maar eens op The Plastic Soup Foundation).

Genoeg redenen dus om de strijd met zwerfafval aan te gaan!

Maar hoe….

Ik ga ervan uit dat niemand van jullie zelf blikjes,  papiertjes, bakjes etc. op straat smijt dus daar valt de winst niet te halen.

En toch ligt er troep op straat en het nare is, ligt er 1 bekertje, propje of flesje dan ligt binnen no-time meer troep bij. En dat terwijl dat eerste bekertje misschien wel uit een vuilnisbak is gevallen.

Volgens mij zit er dan ook maar een ding op. Zelf dat eerste bekertje weer in de vuilnisbak gooien! Klinkt simpel. Is ook simpel. Bezorg jezelf een instant goed gevoel en Den Haag een schoon imago!

Je ben trouwens niet de enige die de rommel van een ander opruimt voor een schone stad. Al jaren komt de Vuilraaptroep samen om door de stad zwerfafval op te ruimen en kijk vooral ook dit filmpje van Peter Smith [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eEw9BCa1l4o&feature=colike]

Met het buitenseizoen voor de deur waarin ik hoop te genieten van een schoon strand Zuiderpark en terrassen een mooi moment om aan de slag te gaan en “vuile handen” te maken.

Eén reactie

  1. Asociaal hoor,mensen die hun troep niet bij zich kunnen houden. Soms, als ik zoiets zie gebeuren”zeg ik “pardon meneer/mevrouw, u verliest wat”. Meestal rapen ze het dan morrend weer op 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.