Verloren dromen en Gemiste kansen

Terwijl mensen die zich bevinden in zonnigere oorden zich vandaag opmaken op de planeet Venus als minuscuul stipje voor de zon te zien schuiven zal ik, samen met velen van jullie, blij zijn met het beetje daglicht dat Nederland vandaag bereikt.

Dat het begin van de zomer met historisch lage temperaturen en nattigheid gepaard gaat doet me niet zo veel, gewenning aan de Nederlandse zomer nietwaar, maar op het ontbijtjournaal hoorde ik dat een volgende “Venusovergang” pas weer plaatsvindt in 2117. Dat ga ik dus niet meer meemaken en daarmee laat ik vandaag de enige kans voorbij gaan om dit fenomeen ooit te zien aan mij voorbij gaan.

Een gevoel van berusting in sterfelijkheid, om het maar even dramatisch aan te zetten.

In deze tijd kan je ook geen krant openslaan of TV aanzetten zonder geconfronteerd te worden met het EK voetbal (of boodschappen doen, tanken of door een gemiddelde Nederlandse straat lopen). Dat alles doet me terugdenken aan een eerder gevoel van een gemiste kans. Ik heb van mijn zesde jaar een kwart eeuw lang gevoetbald en weliswaar van enig echt talent gespeend, tomeloze inzet compenseerde een hoop (…), was het debuut van Kluivert in Ajax op zijn 17e toch een wake-up call dat ik (toen 18) nooit betaald voetbal zou gaan spelen.

Vanaf toen ben ik vaker gaan nadenken over welke mogelijkheden onbereikbaar zijn geworden en welke keuzes andere hebben uitgesloten. Zo ben ik tijdens mijn studie niet naar Australië gegaan toen ik de kans had. Maar dat zorgde er wel voor dat ik drie jaar reisleider ben geworden in Kroatië. Wat als ik Geschiedenis in plaats van Rechten was gaan studeren?

Het mooie van dit soort dilemma’s is dat ze op het moment van het maken van de keuze vaak niet herkenbaar zijn. Pas na verloop van tijd wordt duidelijk dat de gekozen weg een andere heeft uitgesloten of andere kansen heeft geboden. Nu ik mij sinds een aantal jaar met volle overgave heb gestort op de verschillende verkiezingscampagnes en het voorzitterschap van D66 in Den Haag besef ik dat ik met de besteding van de tijd daaraan veel andere wegen niet volg. Maar ja, om een goed resultaat te bereiken kan je zaken tenslotte niet halfbakken aanpakken!

Vandaag staat dus in het teken van de gemiste kans op een “Once in a Lifetime opportunity”. De Venusovergang zal aan mij voorbijgaan….

Ik kan niet wachten om erachter te komen welke mogelijkheden zich door deze gemiste kan zich zullen openbaren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.