De lakmoesproef voor Europa

Workplace Pride Borrel Den Haag

“Het succes van Europese eenwording is niet af te meten aan of en hoe een Europees steunfonds wordt opgetuigd maar of we in staat zijn bij alle lidstaten de rechten van homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders af te dwingen.”

Deze stelling (vrij geciteerd) poneerde D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld afgelopen donderdag tijdens de maandelijkse Workplace Pride borrel in Den Haag. Ze bracht deze stelling niet zonder reden, Europa is immers meer dan een groep landen die economisch elkaar overeind proberen te houden. In Europa, hoe divers elk land ook mag zien, wonen mensen die idealen, opvattingen en waarden delen. Niet elke lidstaat geeft haar inwoners de ruimte om die voor dat samenspel van idealen en rechten gebruik te maken.

Hongarije bijvoorbeeld is een land waar de partij van premier Orban, Fidesz de ene na de andere maatregel neemt die de persoonlijke vrijheden van de Hongaren beknot. De persvrijheid is er aan banden gelegd, de rechtelijke macht in haar onafhankelijk bedreigt en de positie van minderheden zoals Roma, niet-katholieken en LGBT’s ligt onder vuur. Een Gaypride door Boedapest is elk jaar weer een risico voor de deelnemers. Krijgen ze bescherming van de politie of krijgen de tegendemonstranten de vrije hand om  te gaan rellen.

Nederland heeft zich inmiddels ver ontwikkeld op het gebied van vrijheden. Vanuit die positie zouden we lidstaten zoals Hongarije op de vingers moeten gaan tikken, laten zien dat diversiteit niets engs is maar een verrijking voor ieder land afzonderlijk en de Unie als geheel.  Als we dat voor elkaar kunnen krijgen pas dan is Europese eenwording een echt succes!

In mijn ogen hoeft die actie niet alleen vanuit het Europarlement te komen maar ook uit Den Haag. In de afweging mensenrechten vs. economische belangen wordt naar mijn mening iets te vaak gekozen voor het laatste. Liever de afzetmarkt, het aardgas of de contracten dan een krachtig signaal dat mensenrechten universeel zijn en niet afhankelijk van cultuur. Politici die daarin een halfbakken signaal afgeven om zodoende toch een voetbalwedstrijd te kunnen bezoeken zouden dan ook nog eens goed moeten nadenken waarom ze zich ooit kandidaat hebben gesteld als volksvertegenwoordiger.

Ik hoop dan ook dat na de verkiezingen op 12 september de Tweede Kamer flink van samenstelling gaat veranderen met uiteraard een sterke positie van D66 waardoor er een sterkere focus komt op de persoonlijke vrijheden!

De Workplace pride borrel wordt iedere laatste donderdag van de maand gehouden in Café de Landman op de Denneweg in Den Haag. Meer weten? Kijk dan hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.