De Rug van Rutte: 1000 pop van de GOP

Deze week was het dan zover, Mark Rutte, premier en lijsttrekker van de VVD begon zijn campagne. En wat voor start was het! 1000 pop voor iedereen, gratis, voor nop omdat u dat als hardwerkende Nederlander gewoon verdient.

 

Al besloten wat u ermee gaat doen? Wel uitgeven graag want de maatregel is natuurlijk wel bedoelt om de Nederlandse economie te stimuleren! Liever dus geen Ipads maar eerlijke Nederlandse waar. Zijn toch een hoop stroopwafels!
Waarschijnlijk kunt u de 1000 euro trouwens prima gebruiken om de kinderopvang te betalen want daar wordt dit douceurtje namelijk van betaald! 250 miljoen van het kinderopvangbudget en 250 miljoen ten laste van de infrastructuur. Onze liberale vrienden kennende moet u infrastructuur hier lezen als “openbaar vervoer”.
Nu maar hopen dat u het uitgeeft en niet zoals uw vakantiegeld en verplicht vrijgevallen spaarloon weer oppot.
Los van de manier waarop deze Rug van Rutte wordt gepresenteerd, ook D66 heeft in haar programma een verlaging van de inkomstenbelasting opgenomen want inderdaad Werk Moet Lonen! Er is echter een verschil in de achterliggende gedachte waarom beide partijen de inkomstenbelasting wil verlagen.
De VVD heeft zich de afgelopen partij willen modeleren naar het beeld van de Republikeinse Partij in de VS. Immigratie, veiligheid, een kleine overheid, steun bij religieus rechts waren de eerste stappen. Tegelijkertijd ontwikkelde ook het panacee voor elke kwaal zich naar GOP voorbeeld: Tax cuts, Tax cuts, Tax cuts!
De burger kan zelf het beste bepalen waar zijn of haar geld aan besteed wordt, daar hoeft de overheid niet tussen te zitten. Of het nu ging om cultuursubsidies (“Joop van den Ende musicals krijgen ook geen subsidie”) of ontwikkelingshulp, U bepaalt zelf wel of u een SOS kinderdorp steunt of liever nog of u zelf een eigen projectje met weeskinderen opzet.
En ja, in Nederland zijn we heel veel zaken centraal gaan regelen die waarschijnlijk prima door de markt zelf opgepakt kunnen worden. D66 heeft niet voor niets als eerste van haar richtingwijzers “Geloof in de eigen kracht van mensen” staan.
Waar de VVD dus de tax cut wil om het simpele feit dat de belastingen omlaag moeten wil D66 de inkomstenbelasting verlagen om samen met ontslagversoepeling en steun aan ondernemers om het aantrekkelijk te maken om werknemers in dienst te nemen. Een banenmotor dus. Door arbeid en daarmee de producten en diensten goedkoper te maken verbetert de Nederlandse concurrentiepositie en daarmee onze export. Gevolg: een groeiende economie. En van die welvaartstijging kunt u dan gerust een Ipad kopen!
Of de Rug van Rutte het houdt tijdens de onderhandelingen voor een nieuw kabinet is maar de vraag, wellicht is deze verkiezingsbelofte alleen gedaan voor een mooie campagnestart en om ruimte te scheppen voor de onderhandelingen. Dat zou zonde zijn want goed onderbouwt mag de inkomstenbelasting van mij best omlaag, van dat geld ga ik dan wel een keertje extra naar het theater!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.