Voor het laatst een “Gayvote”?!

Toen ik voor het eerst het D66 verkiezingsprogramma doornam was ik blij om te zien dat “mijn partij” zoveel oog heeft voor de rechten en maatschappelijke positie van homo’s. Lees even snel mee:

Seksuele voorlichting verplicht

Door de inzet van D66 moeten scholen verplicht voorlichting gaan geven over (homo)seksualiteit. Zo wordt de seksuele zelfstandigheid en acceptatie van seksuele diversiteit onder jongeren vergroot.

 

Donorschap

(…) Verder wil D66 een einde aan de ongelijke behandeling van homo- en biseksuele mannen bij bloed- en orgaandonatie.

(…) D66 wil ook de eis opheffen die stelt dat bij  draagmoederschap de ei- en zaadcellen van de wensouderszelf zijn, opdat homostellen gelijke rechten krijgen.

Stevig tegen geweld

(…) Verbaal of fysiek geweld tegen homo’s, lesbiennes of andere minderheden is voor D66 onacceptabel. Homofoob en racistisch geweld moet apart worden geregistreerd om daders beter te kunnen opsporen en vervolgen. Daarnaast wil D66 voorlichting rond (seksuele)diversiteit op scholen, om zulke vormen van geweld te voorkomen.

Vrijheid van meningsuiting

(…) D66 verzet zich tegen het in onze ogen onredelijke gewicht dat aan de bescherming van weigerambtenaren gegeven wordt versus het recht van homostellen om te trouwen. Er komt na jaren wachten een eind aan de mogelijkheid tot weigeren.

Inburgering

(…) D66 wil dat grondrechten zoals gelijkheid van homo’s onderdeel uitmaken van het inburgeringsexamen. (…)

Seksuele voorlichting verplicht

Door de inzet van D66 moeten scholen verplicht voorlichting gaan geven over (homo)seksualiteit. Zo wordt de seksuele zelfstandigheid en acceptatie van seksuele diversiteit onder jongeren vergroot.

Mensenrechten en rechtspraak

(…) D66 wil dat de Nederlandse overheid actief werkt aan het nakomen van de rechten van de mens in de hele wereld. Voor D66 zijn mensenrechten universeel: ze gelden voor iedereen, altijd en overal. LGBT-rechten en emancipatie vormen een onderdeel. (…)

Ontwikkelingssamenwerking

(…) Vrouwenrechten, reproductieve gezondheid en de emancipatie van ‘Lesbians, Gays, Transgenders and Bi-sexuals’ (LGTB) blijven prioriteiten.

En  dan heb ik de stukken die over persoonlijke vrijheden die voor iedereen gelden nog niet eens genoemd. Best indrukwekkend, niet waar!

Gek genoeg vind je deze teksten ook terug in de programma’s van VVD GL PvdA PVV en zelfs het CDA, die zelfs de spreuk “Gewoon Homo” gebruikt. Samen toch goed voor een kamermeerderheid dus dan komt het wel goed de komende jaren zou je zeggen. De positie van homo’s in Nederland is al uitstekend te noemen (lees: we hebben bijna dezelfde rechten als hetero’s maar in vergelijking met Rusland, Uganda of Iran staan we er toch aardig voor) maar het is blijkbaar lastig om de laatste hobbel te nemen om absolute gelijkheid te bewerkstelligen.

 “Gelijke rechten voor iedereen” is namelijk snel geschreven en geroepen maar hoe breng je het in de praktijk als je eenmaal in het Torentje of in Vak K zit? De praktijk blijkt weerbarstig. De vorige coalitie van VVD/CDA/PVV bleek ondanks goede voornemens toch niet bereid om echt moeite te doen. In de onderhandelingen sneuvelden de liberale gelijkheidsbeginselen als eerste. Homovoorlichting op scholen? Van Bijsterveldt wilde er niet aan en pas onder massale druk vanuit de kamer ging ze overstag. Weigerambtenaren? De tranen van VVD kamerlid Jeanine Hennis Plasschaert staan ons nog bij als de dag van gisteren. Ze moest haar VVD ministers steunen  die onder confessionele druk van de SGP/CDA geen einde wilde maken aan dit bizarre fenomeen.

Ook in deze campagne hengelen de verschillende partijen weer volop naar de Gayvote. Ik kan alleen maar hopen dat de partijen zich aan de beloftes gaan houden en de homorechten niet als eerste offeren op de onderhandelingstafel. Ik ben ervan overtuigd dat de gayvote bij D66 in goede handen is. Niet alleen ons trackrecord o.a. (hier) (hier) en (hier), maar ook onze mensen Pia Dijkstra (woordvoerder LGBT rechten in de Tweede Kamer) en Vera Bergkamp (kandidaat en oud voorzitter COC) zullen hierop blijven hameren. En uiteraard zal ook ik vanaf plaats 41 en als actief lid mijzelf blijven druk maken om de laatste  hindernissen op weg naar gelijke behandeling te slechten. Op 12 september kan de Gayvote het verschil maken of we echt werk kunnen gaan maken van gelijke rechten.

Een stem op D66 zorgt ervoor dat dit prominent op de agenda komt te staan bij de onderhandelingen.

In het volgende verkiezingsprogramma hoeven we dan eigenlijk niets meer te zeggen over homo’s en dat is dan wel zo prettig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.