De Vrijmarkten van de Hofstad

Vandaag de laatste Koninginnedag. De Hoofdstad omgebouwd tot een vesting, volgehangen met banieren waar vele regimes in de wereld aan puntje aan kunnen zuigen (hallo Pyongyang). En dat allemaal omdat we een nieuwe koning hebben gekregen die onlangs nog zo symphatiek aankondigde zich aan de grondwet te houden, de goeierd…

Daarom vandaag maar de luwte opgezocht. Uiteraard wel even de NOS gekeken voor de handtekeningen en de balkonscene (even wuiven naar het volk…) en dankzij de dames die het geheel van commentaar voorzagen (nee, hierover zeg ik niets meer…)  de tv uitgezet en de fiets opgestapt voor een toer door de Hofstad. Thema: de Vrijmarkten.

De tocht leidde langs de vrijmarkten op het Koningsplein (wel zo toepasselijk), de Boekhorststraat, het Oosteinde (even Voorburg ingedoken omdat Bezuidenhout zo rustig was…), Belgisch Park en de straten van het Statenkwartier.

Iedereen kent wel de enorme hoeveelheden “troep van zolder” die op alle kleedjes worden uitgestald. Daarnaast meisjes die cupcakes verkopen en jongens die driftig blokfluit spelend de centen uit je zak te spelen. Ouders die na twaalven de doppen van de flessen rosé schroeven om een beetje gezelligheid er in te brengen. En aan de mensen te zien, was het overal gezellig. Dat er voornamelijk kinderkleding en kinderspeelgoed te koop werd aangeboden mocht in ieder geval de pret niet drukken.

Vrijmarkt

Overigens, de meest vreemde product aangeboden: een huis in Houtwijk (op de vrijmarkt in Belgisch Park, of all places)

Dat er wel degelijk een verschil tussen een vrijmarkt op het zand en het veen is werd wel duidelijk met een rondje over de Boekhorststraat/Nieuwe Beestenmarkt. Daar waren de mensen wel degelijk op zoek naar de koopjes onder de kleding.

Met het aantreden van Willem-Alexander als nieuwe koning hoop ik dat er weer een zwengel wordt gegeven met het positief denken, aan het denken in nieuwe mogelijkheden voor iedereen. Mooie Oranje gedachte toch? Maar uiteraard is niet alle heil te verwachten van de nieuwe koning. Tijd om de schouders eronder te zetten en met de zelfde ondernemerszin die ik op iedere vrijmarkt heb gezien Den Haag de ondernemersstad te maken. Hebben we volgend jaar op 27 april geen tijd meer voor een feestje… iedereen aan het werk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.