Kein Keloel! ADO kan beter gaan voetballen

Vorige week werd ADO-Vitesse afgelast. Een flinke hoosbui zette het veld blank waardoor voetballen onmogelijk bleek. oorzaak, blijkbaar werkte de afwatering niet goed door de aanleg van een nieuwe onderlaag van het veld, alvast aangelegd met het oog op het WK Hockey volgend jaar in het stadion.

Een afgelasting op het laatste moment is altijd vervelend. Supporters zijn al onderweg naar het stadion, spelers hebben zich voorbereid en de clubs hebben personeel ingehuurd om de wedstrijd in goede banen te leiden, supporters van hun broodje worst te voorzien en toiletjuffrouwen voor de wc’s bij de skyboxen.

Dat kost een boel geld waar geen opbrengsten tegenover staan. De wedstrijd moet namelijk worden ingehaald en een supporter met een kaartje voor de afgelaste pot gaat natuurlijk niet dubbel betalen.

Het is dan ook logisch dat ADO gaat kijken waar de geleden schade kan worden verhaald. Aangezien zij het stadion (en veld) huren van de gemeente is de gedachte van Piet Jansen, directeur van ADO zoals vandaag (21/9/13) opgetekend in de Volkskrant dan ook logisch: “als je een huis huurt, mag je verwachten dat je een droog bed hebt”. Klink logisch maar de werkelijkheid is toch wat gecompliceerder dan deze one-liner. Voor een aansprakelijke partij moet er namelijk wel de schuldvraag beantwoord worden. Heeft de gemeente fouten gemaakt met de aanleg van de nieuwe onderlaag? Of, was het eigenlijk een ongelukkige samenloop van omstandigheden? De nieuwe onderlaag had eigenlijk nog één weekje nodig gehad om echt goed te hechten met de grasmat dus het was wel heel onfortuinlijk dat er net nu, theoretisch nog steeds zomer een onverwachte hoosbui boven het Kyocera stadion losbrak? Juristen kunnen hier uren over debatteren maar dat zal ik hier niet doen…

Ik werd in het Volkskrant artikel pijnlijk verrast door de onbegrijpelijke retoriek van deze directeur Piet Jansen. Die wil de gemeente voor de schade aansprakelijk stellen en doet dit met enkele zeer bijzondere en bizarre claims.

De materiële schade is een makkelijke optelsom. Personeel dat nog een keer moet worden ingehuurd, de derving van de kaartverkoop door een inhaalwedstrijd op woensdagmiddag, de standaardboete van de KNVB etc. etc.

Maar dan ziet Jansen een mogelijkheid om echt een greep in de gemeentekas te doen en pakt het begrip immateriële schade erbij. En dan wordt het treurig en beschamend tegelijk.

Als eerste wil hij voor ADO een vergoeding voor de sportieve schade. Omdat ADO nu een wedstrijd minder gespeeld heeft is het  “lastiger klimmen op de ranglijst”. Volgens mij kan er maar 1 ploeg op dit moment lastig klimmen op de ranglijst en dat is de koploper PEC Zwolle, ADO staat maar liefst 17e door een dramatische seizoenstart. Er zijn dus 16 plekken te klimmen. “Kein Keloel, fussball spielen” zou wijlen Ernst Happel, oud coach van ADO  hierover zeggen!

Uitgelachen? Nee? Lees dan door. De kaartverkoop voor de pot van dit weekend tegen NEC valt tegen. Volgens Jansen door het risico op een nieuwe afgelasting… Ongetwijfeld dat er enkele supporters zullen zijn die pas op de wedstrijddag een kaartje gaan kopen maar ligt het wellicht ook niet aan het feit dat NEC de competitie nog bedroevender is gestart dan ADO zelf en laatste staat. Niet echt een affiche waar de voetballiefhebber het stadion voor bestormt.

Tot slot het meest gênante en de reden waarom ik eigenlijk dit stuk schrijf. Volgens Jansen heeft de gemeente ADO Den Haag met een imagoprobleem omgezadeld…

Jansen:  “ADO heeft de afgelopen jaren op vele fronten grote stappen gezet en een afgelasting is een grote streep door de rekening”. “Wellicht dat we een relatie kunnen laten uitrekenen hoeveel die imagoschade bedraagt”.

Dat ADO zich flink inzet voor vele maatschappelijke projecten in de stad staat buiten discussie. Net als de bijdrage die de gemeente ADO hiervoor geeft overigens. Maar blijkbaar kijkt het hele land nu in afschuw naar ADO vanwege één afgelasting. Ben benieuwd waar deze “relatie” mee komt… Wellicht kan deze relatie dan ook even berekenen wat de imagoschade van ADO in de loop der jaren op de naam Den Haag is geweest?

Ik hoop dat ADO vanavond NEC nog wat extra pijn kan doen met een afgetekende overwinning en dat daarmee de weg omhoog wordt ingeslagen. Ik gun het de club en alle mensen; toiletjuffrouwen, spelers, ballenjongens, stewards en ook Piet Jansen van harte maar ik hoop nog veel meer dat Jansen een afgelaste wedstrijd niet aangrijpt om de gemeente een financiële poot uit wil draaien. Slecht voor de relatie en slecht voor de stad en club!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.