Grenzeloze Verkiezingskoorts

Gisterochtend werd ik wakker met een lichte verhoging. Gelukkig geen herfstgriepje maar een milde vorm van verkiezingskoorts! Alhoewel de gemeenteraadsverkiezing  nog 121 (campagne) dagen van ons verwijderd is, surfde ik gelijk naar de uitslagenpagina van de parlementsverkiezingen in ….. Chili!

Vlado 1

In het uiterste noorden van Chili, omgeven door dorre woestijn ligt de stad Arica, hoofdstad van het gelijknamige kiesdistrict. Daar voerde de Partido Liberal campagne voor de districtszetel in het Nationale Parlement. En met succes! Voor het eerst sinds 47 jaar(!) zit er weer een liberaal in het parlement.

In de beschutting van de kustwoestijn en op afstand van de hoofdstad Santiago de Chili is er de afgelopen jaren gebouwd aan de opbouw van een liberale partij die met een frisse aanpak en een jonge kandidaat, Vlado Milosevic, die een alternatief bood aan de kiezer die zich voorheen moesten laten vertegenwoordigen door corrupte afgevaardigden.

Leuk voor Chili natuurlijk maar waarom leidde dit ook bij mij tot verkiezingskoorts?

In de aanloop van 17 november heb ik enige malen geskyped met Vlado en zijn campagneteam. Deze sessies waren voortgekomen uit het internationale platform van liberale partijen waar natuurlijk ook D66 lid van is. Tijdens die gesprekken hebben we de ideeën uitgewisseld over nieuwe manieren van campagne voeren en best practices uitgewisseld. Als campagneleider in Den Haag heb ik goede suggesties gehoord over zijn in Arica nauw contact onderhouden met de communityleaders en ik heb hen meegegeven hoe zij hun boodschap konden vertalen naar de verschillende doelgroepen.

Vlado 2

Voor mij waren het zeer waardevolle sessies waarvan ik zeker elementen zal verwerken in de Haagse campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Al zal ik de typische Zuid-Amerikaanse manier van campagnevoeren met vaandels, vlaggen en grote spandoeken waarschijnlijk maar niet zal kopieëren, ik denk dat de Hagenaar daar de wenkbrauwen wel bij zal fronsen…

Misschien moet ik binnenkort ook maar een Skypesessie opzetten met onze liberale collega’s in Stockholm, de komende campagne wordt immers een ouderwetse wintercampagne en ik zoek nog de bouwtekeningen voor een verkiezingsiglo…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.