Talent op zondag

Deze blogpost gaat niet over een nieuwe spits van ADO of een uitblinkende jonge goalie bij HDM maar over de Haagse kinderen waarmee ik vandaag de Tweede Kamer bezocht.

Als vrijwilliger bij de IMC Weekendschool  werd ik vandaag wederom verrast door de enthousiaste en gedreven manier waarop de 30 kids in de leeftijd van 12/13 jaar met elkaar het debat aangingen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Hier zouden best wel eens toekomstige politici in kunnen zitten!Plenaire zaal

Natuurlijk gaat het nog wel even duren voordat deze kinderen daadwerkelijk één van de 150 zetels gaan innemen maar de IMC Weekendschool zorgt wel voor een goede stap in de juiste richting.

De Weekendschool, in Den Haag gevestigd in Buurthuis De Mussen op de Hoefkade biedt kinderen uit Transvaal en de Schilderswijk een uniek programma aan. Vanaf groep 7 gaan ze drie jaar elke zondag (!) tijdens de regulier schoolweken op zondag naar de Weekendschool. Daar maken ze kennis met de meest afwisselende beroepen en initiatieven. Van journalisten krijgen de kinderen les in reportages maken, fotografen leert ze de mooiste kiekjes maken. In de rechtbank leren ze van rechters hoe onze rechtspraak in elkaar zit. In de drie jaar maken de kinderen ook kennis met theater, natuur, biologie, de medische wereld, de politie en zoals vandaag met politici. Vorige week leerden ze al hoe een ministerie werkt toen ik met ze mee ging naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en vandaag het hoogtepunt van het politieke blok met een rondleiding en een debat in de Tweede Kamer.

Mooi om te zien dat wekelijks ook zoveel vrijwilligers meehelpen om deze lessen tot een succes te maken. Vandaag begeleiden, naast een heleboel begeleiders, ook Tweede-Kamerleden Lea Bouwmeester en Marith Rebel de kinderen op hun tocht door de kamer en gaven ze goede tips voor het debat in Plenaire Zaal.

Met deze drie jaar krijgen de leerlingen een breder zicht op wat hun mogelijkheden zijn. Iets wat ze wellicht thuis minder mee krijgen. Daarmee wordt hun kans op een succesvolle toekomst weer een stukje groter en dat is wat onderwijs natuurlijk voorstaat.

Dat idee is ook precies de reden waarom ik, net als vele stadsgenoten, graag mijn vrije zondagen hieraan besteedt. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er nog veel meer kinderen mee kunnen draaien in een project als de weekendschool. Het concept werkt uitstekend en door een succesvolle werving van sponsors hoeft de gemeente hier maar een beperkt bedrag aan mee te financieren. Maar van de jaarlijkse 300 miljoen aan subsidies lijkt me het geld voor de Weekendschool een uitstekende investering en wat mij betreft blijft de gemeente nog jarenlang een hartstochtelijk partner.

Met de 100 miljoen extra die D66 in de periode 2014-2018 uittrekt voor onderwijs in Den Haag moeten we dan ook niet gek opkijken als over 30 jaar de weekendschool de eerste premier van Nederland heeft opgeleverd!

Ik kan het iedereen die af en toe een zondag vrij heeft aanraden ook eens mee te helpen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de positieve energie die je er voor terugkrijgt een prachtige beloning is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.