Haags Fietserspact – Samen voor de Fiets!

Nog 42 dagen te gaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. 42 dagen waarin vooral de verschillen tussen de politieke partijen in Den Haag worden uitvergroot in de media en in debatten.

En dat is goed.

Het geeft iedereen de mogelijkheid om erachter te komen waar partijen voor staan, welke koers ze varen en waar de grootste verschillen in zitten. Welke partij investeert in onderwijs en welke partij bezuinigd juist op onderwijs (ja, er zijn echt partijen die dat doen…), op welke manier zorgen we dat er voldoende werkgelegenheid in de stad is en hoe zorgen we ervoor dat deze stad bereikbaar blijft.

Met toenemend autobezit staat die bereikbaar nogal onder druk. Verkeersopstoppingen buiten de ochtend- en avondspits zijn al gemeengoed geworden, de wegen naar het strand staan op een zomerdag vol en het aantal parkeerplekken is onvoldoende. Een slechte bereikbaarheid is slecht voor de Haagse ondernemers. Als je problemen hebt je winkel te bevoorraden en als je klanten je niet kunnen bereiken heb je een probleem!

Daarnaast is een stad voor ronkende auto’s ook niet goed voor de luchtkwaliteit. Van de 20 meest vervuilde straten van Nederland staat Den Haag met 3 noteringen waaronder de dubieuze eer van de eerste plek voor de Javastraat er gekleurd op.

FietsenFF_HR

Er is een oplossing.

Meer mensen uit de auto en op de fiets krijgen. Voor de snelle boodschap naar de buurtwinkel, naar de sportschool of naar het strand. Waarom niet op de fiets in plaats van de auto?

Daarvoor zijn wel een paar basisvoorwaarden noodzakelijk zoals veilige fietspaden en genoeg bewaakte stallingen, zowel in de stad als in je eigen wijk. In de afgelopen vier jaar is er voor de fietser in Den Haag gelukkig al het nodige verbeterd. Fietspaden werden geasfalteerd, de bewaakte fietsenstallingen in het centrum zijn nu gratis en in verschillende wijken werden al buurtfietstenstallingen geopend. Zoals deze in de Vruchtenbuurt. Handig als je 2 hoog woont en zelf geen fietsenberging hebt.

Het gaat D66 en mij eigenlijk niet snel genoeg. Het duurt veel te lang voordat de Sterroutes (fietssnelwegen) door de stad zijn aangelegd, er zijn veel te weinig stallingen het centrum en rondom de stations kan er nog wel een fietsenrek bij!

Daarom de lancering van het Haags Fietserspact! Vier heldere doelen voor de komende vier jaar:

1. In 2018 is het aantal betegelde fietspaden gehalveerd.
2. In 2018 telt Den Haag tien sterroutes.
3. In 2018 zijn er minimaal vijftien buurtstallingen bijgekomen.
4. In 2018 telt de binnenstad 2500 extra gratis stallingsplekken.

Wij hebben alle andere partijen gevraagd dit Pact samen met ons te sluiten. De Fietsersbond heeft zich al achter dit Pact geschaard nu de partijen nog. 

Door vóór de verkiezingen al dit Pact te sluiten willen wij regelen dat er op 19 maart alvast één winnaar is: De Fietstende Hagenaar. Die weet dan al dat deze doelen rechtstreeks in het collegeakkoord worden opgenomen. Ongeacht welke partijen het Haags Gemeentebestuur gaan vormen.

Ik zal mij de komende jaren in ieder geval inzetten om het fietsen in Den Haag nog aantrekkelijker te maken. Voor een tochtje door de bossen en duinen en voor de dagelijkse fietser op weg naar station of kantoor!

Haags-Fietserspact-DEF.pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.