De eerste maand in de Raad

Een maand geleden had ik als campagneleider een meer dan feestelijke afsluiting van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Den Haag werd D66 de grootste partij en de uitslagenavond werd na het verlossende woord dan ook nog even doorgezet in Momfer de Mol!

Een paar dagen later kwam de definitieve uitslag. Twee van mijn collega kandidaten, Birgul en Mehmet hadden zeer succesvol campagne gevoerd en dan ook met voorkeurstemmen verdiend een plek in de Raad gekregen. Natuurlijk jammer voor Anne en Hanneke die nog even op de reservebank moesten plaatsnemen (maar inmiddels als rspectievelijk commissielid en gemeenteraadslid zijn geinstalleerd). Zelf erg positief verrast met 945 voorkeursstemmen (bij deze nogmaals: Bedankt allemaal).

De eerste maand raadswerk is inmiddels achter de rug. Vier weken die in het teken stonden van het volgen van de inwerksessies georganiseerd door de griffie, fractievergaderingen en de start van de Rekeningencommissie (en los van het Raadswerk: weer even aanpoten op werk en, niet te vergeten,weer eens wat stappen zetten met de huwelijksplanning).   Mijn deelname aan de rekeningencommissie (doel: het controleren van de jaarrekeningen/begrotingen van de gemeente en diensten en het inzichtelijk laten worden van waar het Haagse geld aan wordt besteed.) lag eigenlijk al vast. Betekende wel dat ik ook direct aan de bak mocht, de jaarrekeningen cyclus is in volle gang en dat komt er op neer dat elke week 4 dienstenjaarrekeningen met accountantsrapporten doorgrond moeten worden. Gelukkig worden we als nieuwbakken commissie goed ondersteund door de Gemeentelijke Accountants Dienst en de rek.cie secretaris. Na enkele voorbereidingssessies was afgelopen donderdag de eerste echte zitting van de commissie (terug te kijken op mijnraad.nl -> voor de liefhebber, zeg maar…).

De kop is er af en nu door met de volgende sets jaarrekeningen. Het leuke van dit “corvee” is dat je direct een enorme schat aan informatie krijgt waarmee onze fractie de komende tijd zijn voordeel mee kan doen.

Natuurlijk gaat veel aandacht naar de college onderhandelingen. Met 14 partijen in Den Haag is het een flinke klus die logischerwijs de nodige tijd kost. Afgelopen donderdag werd er in de Raad gedebatteerd over het rapport van Han Polman, de verkenner die namens D66 de eerste gesprekken voerde over collegevorming (lees hier de inbreng van Ingrid van Engelshoven tijdens die raadsvergadering). Ik heb er alle vertrouwen in dat Den Haag een stabiel college gaat krijgen. De financiele situatie van de gemeente is goed. Vanuit die situatie moeten we de komende jaren grote stappen kunnen zetten op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Het Paasweekend zit er inmiddels bijna op. Heb zelf heerlijk kunnen relaxen met vrienden in een hotel in Huizen. Fietsen door het Gooi, Muiderslot en Naardenvesting bezoeken en vooral bijkomen van deze eerste maand. Vanmiddag liggen de volgende sets jaarrekeningen alweer te wachten en heel eerlijk, heb er zin in me er weer op te storten!

Ik zal de komende vier jaar regelmatig een update geven over werk in de raad. Heb jij een specifieke  of wil je meer weten over alles wat in het Raadzaal gebeurd? Laat het me dan weten.

Raadzaal

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.