Drie hoeraatjes Delftse innovatie

Waarschuwing: Als Leids jurist en absoluut A-technisch (natuur -en scheikundeles  op middelbare school kwam mij over als de betere Hans Klok illusie) kan ik genieten van alles wat in onze technische steden wordt bedacht….

Lege a2

Hoe verdeel je de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk? Dat is een interessante vraag als je buiten de spitstijden over de 10-baans A2 zoeft of op een maandagmiddag langs een uitgestorven sportpark loopt.

 

 

 

sportpark-ypenburg-0810

Tijdens spitstijden wordt het Nederlandse wegennet tot het uiterste belast en in het weekend beginnen de eerste wedstrijden van de pupillen tot wanhoop van menig ouder al om half acht ’s ochtends om de velden zo optimaal mogelijk te benutten.

 

 

Maar wat als de stad waarin we wonen blijft groeien?

Mensen moeten ergens wonen, willen sporten, willen genieten van een park maar ook hun auto kunnen parkeren. Een behoorlijk dilemma waar flinke discussies over gevoerd (kunnen) worden.

Ik moest hier aan denken toen ik vorige week een bericht voorbij zag komen op de website van Omroep West. Een multifunctioneel sportveld. Het duurde even voordat ik meer informatie over dit concept vond maar in het kort komt het hier op neer. Een sportveld wordt voor het grootste gedeelte van de week onbenut en dat is in een steeds drukker wordende omgeving natuurlijk zonde. Tegelijkertijd lopen de kosten voor sportverenigingen op. Minder leden, minder inkomsten en hogere energiekosten geven menig bestuurder de nodige kopzorgen. Met een multifunctioneel veld wordt de grasmat van het weekend in enkele minuten omgetoverd in een Energiecentrale! In dit filmpje wordt het systeem gedemonstreerd.

De voordelen zijn overduidelijk. Optimale benutting van de ruimte, de mogelijkheid voor verenigingen om met de inkomsten van opgewekte zonne-energie de vereniging draaiende te houden en op gemeentelijk niveau het aandeel duurzame energie opwekking te vergroten. Daarnaast voorkomen we dat de weilanden buiten de stad volgezet hoeven te worden met zonnepanelen zoals nu in Duitsland op grote schaal gebeurd.

De kosten? Volgens de makers/bedenkers  verdiend dit veld zich binnen enkele jaren terug. Als we na gaan denken hoe we de initiële aanleg gaan financieren (leningen uit een Revolving Energy Fund van de gemeente of een investering van een energiemaatschappij of nieuwe bewoners energie coöperatie zijn al mogelijkheden) dan zouden deze velden al snel in het Haagse stadsbeeld kunnen verschijnen.

http://eindhoven.gezien.nl/nieuws/s-werelds-eerste-meerzijdige-sportveld-ligt-eindhoven.html

Ik vind het een ontzettend interessante ontwikkeling. Het businessmodel van sportverenigingen staat met teruglopende ledenaantallen en sponsoropbrengsten al jaren onder druk. Met een multifunctioneel veld (en met andere mogelijke toepassingen die Cablean al aanbiedt) kan het tij gekeerd worden. Sportverenigingen kunnen makkelijker blijven bestaan en daarmee een belangrijke rol blijven vervullen op het gebied van sport, gezondheid en gezelligheid in de stad.

Tot slot nog even een luid applaus voor de TU studenten die dit idee uitgewerkt hebben. Drie hoeraatjes voor de fietsenmakers! (over leuke dingen uit Delft gesproken: check ook even de site van Pact11, een groep studenten die een deel van het Spoorviaduct daar willen behouden).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.