Vrede: een lucratieve business…

Voordat het startschot viel voor de Vredesmarathon en het Just Peace Weekend in Den Haag begon, werd vrijdag een onderzoeksrapport gepresenteerd dat de economische impact van Internationale Organisaties in Den Haag beschreef.

Conclusie: De branding van Den Haag als “Stad van Vrede en Recht” werpt zijn vruchten meer dan af. Een kleine 20.000 mensen verdienen in Den Haag direct hun boterham in deze branche en nog eens 18.000 stadsgenoten hebben een baan die aan deze sector te danken is.

Werken aan vrede is big business geworden met Den Haag als middelpunt. En dat is maar goed ook want met de sterke krimp van overheidsdiensten en terugvallende werkgelegenheid in de traditionele grote bedrijven zoals KPN zijn nieuwe bronnen van inkomen onontbeerlijk. Niet alleen internationale instellingen en bedrijven weten Den Haag te vinden, ook de toeristengroepen zijn niet meer weg te denken. Collega Marjolein de Jong heeft in haar tijd als wethouder flink ingezet om Den Haag op de kaart te krijgen. Door de bekendheid  van het internationaal strafhof, beter bekend als “The Hague”…) kent de hele wereld Den Haag en wervende artikelen in bijvoorbeeld The Times doen de rest.  Inmiddels verdient 1 op de 10 Hagenaars zijn of haar inkomen aan toeristen en dagjesmensen. Dat betekent dat jij ook zeker weten tenminste 1 persoon hebt die zijn talenkennis dagelijks bijschaaft.

Ook een nieuwe sector zoals de The Hague Security Delta groeit als kool en dat dankzij de aanwezigheid van internationale organisaties. Gevestigde bedrijven en start-ups buigen zich binnen dit cluster in Den Haag over veiligheidsvraagstukken zoals: Welke tools kunnen bedacht worden op crowd control te perfectioneren? Zo kunnen demonstraties beter gemonitord worden maar worden ook grote festivals veiliger.

Het is zeker wrang dat de conflicten in de wereld ervoor zorgen dat de Haagse economie blijft draaien. Het minste wat wij hier in de Hofstad kunnen doen is ons dat beseffen. Daarom is het goed dat vandaag vele internationale organisaties, ambassades en tribunalen de deuren openden, dat er werd gerend tijdens de Vredesloop en talloze andere activiteiten werden georganiseerd om de aandacht te vragen voor de bron van onze Haagse welvaart.

doe iets

uit: website van Den Haag:

 

Banenmotor voor Den Haag

Met 37.500 banen zijn de internationale organisaties de belangrijkste banenmotor voor Den Haag en de Haagse regio. Uit het onderzoek van Decisio blijkt dat 19.500 werknemers uit de Haagse regio hun baan rechtstreeks danken aan de aanwezigheid van 1 van de internationale organisaties. Dat is een groei van 7 procent ten opzichte van 2010.

Daarnaast levert de indirecte werkgelegenheid nog eens 18.000 banen op. Het gaat hierbij vooral om middelbaar en lager opgeleide werknemers in bijvoorbeeld de ICT, schoonmaak, beveiliging, communicatie en financiële dienstverlening.

Internationale stad levert geld op

De totale bestedingen van de internationale organisaties in Den Haag en regio bedragen samen € 2,5 miljard. Indirecte bestedingen, ofwel uitgaven van internationale werknemers, bezoekers en toeleveranciers van de internationale organisaties, bedragen in totaal € 2,7 miljard. In totaal zijn de internationale organisaties door hun aanwezigheid goed voor ruim € 5,2 miljard.

Sterke groei internationaal Den Haag

Het aantal internationale organisaties in de regio Den Haag groeit: In 2005 waren er in Den Haag 72 internationale instellingen en 95 ambassades. Eind 2012 telde Den Haag en regio 240 internationale organisaties en 115 ambassades. Den Haag wordt dus steeds internationaler.

Jaarlijks ontvangen de organisaties tienduizenden bezoekers. Ook trekt de stad steeds meer internationale studenten. Momenteel zijn dat er circa 5000. Verder vinden er steeds meer internationale congressen in de stad plaats. Absoluut hoogtepunt was de Nuclear Security Summit in maart 2014.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.