Onrust bij Haagse Flatbewoners

Het zal je maar gebeuren. Dat je balkon of de galerij van jouw flat zomaar instort. Het overkwam de bewoners van de Antillenflat in Leeuwarden in 2011, gelukkig zonder slachtoffers. Naar aanleiding daarvan is er de onderzoeksplicht opgelegd aan alle flats die in de jaren ’60 zijn gebouwd volgens de Intervam methode, een prefab bouw methode voor flats.

Onlangs kwamen voor een flat aan de Leyweg in Den Haag de resultaten van het bouwtechnisch onderzoek naar voren.

Geen prettig bericht. De balkons en galerijen moeten zo snel mogelijk gestut worden en uiteindelijk vervangen omdat ook daar constructiefouten zijn geconstateerd.

Over de galerij lopen met je boodschappen tas, dat zou geen gevaar moeten opleveren maar met twee man springen op 1 plek wel.

Alleen deze flat heeft al 120 appartementen waar  zo’n 250 mensen wonen. Maar deze flat ligt in een wijk, Leyenburg, waar tientallen flats van dit type staan.  Als die flats ook dezelfde problemen hebben kan dit wel eens een veiligheidsrisico voor duizenden Hagenaars betekenen.

Voor mij alle redenen om vragen aan het college over te stellen samen met het CDA en CU/SGP. Wij willen weten hoe groot dit probleem in Den Haag is.

IMG_5535

Om de onveilige situatie op te lossen zullen de flats flink moeten investeren. De Flat Escamp heeft een zeer actieve VvE die op professionele wijze de flat onderhoud. Echter, de vereniging heeft geen 1 miljoen euro in kas, het bedrag wat naar schatting nodig is om de gallerijen en balkons duurzaam te verstevigen. Dit zou betekenen dat bewoners of in een keer zo’n 7 a 8 duizend euro moeten betalen of om maandelijks zo’n 6 a 7 honderd euro aan extra VvE bijdrage over te maken, en dat voor de komende jaren.

Omdat je op je vingers kan natellen dat niet alle bewoners dat kunnen ben ik ook benieuwd of de gemeente hier een faciliterende rol kan spelen. Bewust heb ik geen suggesties aangedragen om het College alle ruimte te geven hierover met de VvE in gesprek te gaan. Uiteraard zal ik de beantwoording en de gesprekken nauwlettend volgen.

De vraag is aan mij gesteld of de bewoners niet gewoon zelf moeten opdraaien voor de kosten; het zijn immers koopwoningen. Daar ben ik het in beginsel zeker mee eens. Als er een probleem met mijn huis is hoef ik immers ook niet op de gemeente te rekenen. Maar omdat hier de veiligheid van alle flatbewoners, bezoekers en anderen (postbodes,  koeriers, collectanten etc.) in het geding is moet er wel actie worden ondernomen. De veiligheid van allen mag immers niet leiden onder de financiële problemen van enkelen.

Ik ben blij dat deze vragen flink wat los hebben gemaakt. De lokale en nationale pers hebben het onderwerp opgepakt en dat heeft er voor gezorgd dat meerdere bezorgde Hagenaars wonende in deze jaren’60 flats contact zoeken met hun VvE Bestuur met de vraag: Hoe zit het met de veiligheid onze flat?

[button url=”http://www.ad.nl/ad/nl/32904/Delft/article/detail/3806659/2014/12/09/Galerijen-flat-Den-Haag-onveilig.dhtml” style=”blue”] AD/HC [/button]

[button url=”http://www.haagmedia.nl/nieuws/algemeen/14444/grote-zorgen-om-flats-in-escamp.htm” style=”orange”] Haagmedia [/button]

[button url=”http://www.omroepwest.nl/nieuws/09-12-2014/instortingsgevaar-niet-springen-op-balkons-den-haag” style=”krem”] West online [/button]

[button url=”http://denhaagfm.nl/2014/12/09/grote-zorgen-om-constructiefouten-bij-flats/” style=”green”] Den Haag FM Audio [/button]

[button url=”http://www.npo.nl/tijd-voor-max-hallo-nederland/10-12-2014/POW_00918820″ style=”dark-blue”] Omroep Max – Hallo NL [/button]

IMG_5534

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.