Toekomst van de winkelstraat.

Failliet… Nieuwe kansen voor de winkelstraat.

Sprout wist een flinke lijst te maken met ketens die het afgelopen jaar het loodje legden. Velen van deze ketens zaten ook in Den Haag en laten daar nu gaten in de winkelstraten achter. Bijvoorbeeld Halfords op de Korte Poten. Het feit dat ons voormalig campagnepand daarnaast ook nog steeds leegstaat biedt weinig hoop op een snelle invulling van deze ruimte. Ben erg benieuwd wat het effect zal zijn voor de ontwikkeling van de winkelstraat Korte Poten / Herengracht.

Interessant is het geluid om het idee los te laten dat alle winkelstraten in het centrum de bestemming detailhandel moeten behouden, door het wonen weer prominenter te maken op deze plekken blijft de winkelstraat ook na sluitingstijd levendig. (lees bijvoorbeeld het blog van Anne-Jo Visser van Platform31 hierover: blog)

Ook krachtig samengevat als: “Niet winkelleegstand willen oplossen, maar aantrekkelijke binnensteden willen maken.” Lees: platform31 Nieuw perspectief voor de Binnenstad

Volgens mij zit een belangrijk struikelblok nog altijd in de hoge waarde van panden op de balans van de eigenaar/beleggers en de daaruitvolgende hoge huren. Als de huur verlaagd wordt moet de waardering van het pand ook omlaag. Dat heeft echter nadelige gevolgen voor de financiering van de panden. Hoe komen we uit die vicieuze cirkel? Ik wil daar binnenkort een bijeenkomst over opzetten met betrokkenen.

Afgezien van de lege winkelpuien zijn faillissementen nog veel ingrijpender voor de werknemers die op straat komen te staan. Hopelijk vinden zij snel weer een nieuwe job.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.