Feest! Traditie! “Schade O&N bijna 50% hoger dan 2014”

Traditie!

Nu steeds meer Nederlanders wel klaar zijn met de uitwassen van het jaarlijkse geknal met vuurwerk is er ook een tegebeweging ontstaan. Zij stellen dat zelf vuurwerk mogen afsteken een Nederlandse traditie is die beschermd moet worden door plaatsing op de lijst van immaterieel erfgoed . De “truc” van het Scheveningse vreugdevuur inspireert blijkbaar.

Toegegeven, ook ik heb genoten van het vele vuurwerk op nieuwjaarsnacht boven Den Haag. Maar het duister en de betovering van het meest prachtige siervuurwerk ontnam mij wel de blik aan de beschadigde ogen en de opgeblazen auto’s, straatmeubilair en compleet uitgebrande panden. De slachtoffers van de blindgangers op nieuwjaarsdag mogen daar nog bij op worden geteld.

Welke traditie rechtvaardigt zoveel materiele en immateriele schade?

Lees hier verder over tradities en veranderingen… http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/31/zwarte-piet-en-vuurwerken-afsteken-het-zijn-nou-eenmaal-tradities/

 

 

 

6 reacties

 1. U heeft ook geen enkele moeite gedaan om legaal en illegaal vuurwerk los van elkaar te zien, u heeft geen enkele moeite gedaan om te kijken wat nu vandalisme is, en wat nu daadwerkelijk vuurwerk gerelateerd is.
  De traditie betreft hetbafsteken van legaal consumentenvuurwerk op oudejaarsavond, hetgeen waar u naar eigen zeggen ook van heeft genoten. Dingen opblazen met illegaal vuurwerk is daar geen deel van, brandstichting is daar geen deel van.
  Dat de jaarwisseling gebruikt word als vrijbrief om te gaan vernielen, brand te gaan stichten, hulpverleners aan te vallen, kunt u moeilijk toeschrijven aan het gebruik van legaal consumentenvuurwerk.
  De media, maar ook diverse politici van de met name linkse partijen doen er alles aan om alle negatieve gebeurtenissen aan vuurwerk te linken. Klein voorbeeld: de schadepost van de afgelopen jaarwisseling betreft naar schatting 13 miljoen euro aan particuliere bezittingen. Dit is de schade van vuurwerk EN vandalisme. Menig dagblad praat voor het gemak alleen over schade door vuurwerkvandalisme, iets wat niet waar is. Tevens zijn er diverse branden die vermoedelijk zijn ontstaan door vuurwerk, zeker is het niet. Er word wel duidelijk dat er branden ontstaan door wensballonnen, maar die vallen niet in de categorie vuurwerk.

 2. QUOTE Welke traditie rechtvaardigt zoveel materiele en immateriele schade?

  Geen een, maar dat wat u afschildert is ook niet de traditie,
  Dat is alleen maar consumenten vuurwerk in een kwaad daglicht zetten.
  Mensen zoals u begrijpen nog steeds niet dat cobra’s en shell’s niet tot de noemer
  consumenten vuurwerk behoren,maar dat wel zo naar buiten willen brengen.
  De truc waar u over spreekt is geen truc maar zou gerechtvaardigd zijn als die er op komt,
  consumenten vuurwerk zoals wij die in Nederland hebben is niks mis mee en levert plezier en vreugden met zich mee. Niet zoals het nu gaat met al dat illegaal vuurwerk, maar dat is weer een probleem van de politie en dan komen we in u straatje maar dat is een beetje moeilijk om te zeggen dat de politiek in deze gewoon faalt. Jullie moeten er voor zorgen dat het illegaal vuurwerk niet meer Nederland in komt. Lekker makkelijk He de fout afschuiven.

 3. Geachte heer van Asten,

  u stelt – gelukkig – dat u heeft genoten van het prachtige siervuurwerk in de oudjaarsnacht. Velen, zo niet iedereen, doen dat met u. Waaronder ikzelf. Ik ben, zoals je dat zou kunnen zeggen, een vuurwerkliefhebber. Een liefhebber van legaal, Nederlands, dubbel (!) gecontroleerd siervuurwerk welteverstaan.

  Ook ik, of moet ik zeggen JUIST ik, stoor mij enorm aan de schade die elk jaar ontstaat aan mens en materiaal. Wat mij NOG MEER stoort, is de insinuatie vanuit politiek, media of andere onwetenden, dat dit veroorzaakt zou zijn, door legaal, Nederlands vuurwerk. U moet van mij aannemen, dat er geen enkel stuk knalvuurwerk verkocht wordt in Nederland, waarmee ook maar een deukje in een verkeersbord veroorzaakt zou kunnen worden, laat staan volledige vernieling van abri’s, kinderspeeltuinen, prullenbakken, etc. De middelen waarmee dit soort vandalisme en wangedrag wordt toegepast, zijn al lang en breed – volkomen terecht – bij wet verboden. Evenals het tijdstip waarop deze ondingen doorgaans al te horen zijn (ver voor oud en nieuw).

  Het veelbesproken vuurwerkverbod, plaatselijk dan wel landelijk, wordt verheerlijkt als middel om de door u aangehaalde (en volstrekt onacceptabele) schades en overlast in te dammen.

  Nu vraag ik u; als de overlast, de schades en de middelen waarmee dit gebeurt, reeds verboden zijn. Wat gaat dan een verbod op vuurwerk waar 90% van Nederland, waaronder uzelf, van geniet, precies bijdragen aan het terugdringen van de reeds verboden middelen/acties?

  Illegaal vuurwerk is reeds verboden.
  De tijden van afsteken zijn reeds gereguleerd.
  Het plegen van vernieling en vandalisme is reeds verboden.

  Alleen ontbreken de middelen om hier voldoende op te handhaven!

  Het wordt tijd om de discussie omtrent het vuurwerkverbod om te buigen, naar een verandering van mentaliteit (wangedrag, vandalisme) in de samenleving en het vrijmaken van middelen om vandalisme, import, bezit en verkoop van illegaal vuurwerk daadwerkelijk te handhaven. Want je kunt verbieden wat je wilt, als er niet gehandhaafd wordt, is het volslagen zinloos, zoals afgelopen jaren, jaar in jaar uit, eens te meer blijkt.

  vr. gr. Marco L

  1. Beste Marco, Joris, Nismo en Marc,

   Allereerst bedankt voor jullie reacties. Aangezien jullie commentaar op mijn blogje grote overeenstemming vertonen, neem ik de vrijheid om in 1 tegenreactie op jullie vragen en stellingen in te gaan. Ik wil alvast zeggen, mocht ik niet zijn ingegaan op een specifiek punt, aarzel niet om mij nogmaals via het blog of via email hierover te berichten.

   Allereerst ben ik het er mee eens dat illegaal vuurwerk natuurlijk het grootste risico op letsel met zich mee brengt in tegenstelling tot het legaal geïmporteerde vuurwerk. De kruithoeveelheden en kwaliteit van het legale vuurwerk zouden, mits correct afgestoken, geen gevaar moeten opleveren voor de gezondheid.

   Echter. Het legale vuurwerk wordt niet altijd op normale wijze afgestoken. Het wordt in open vuur gegooid, wordt te lang in de hand gehouden of naar omstanders gegooid (als “dolletje”). Ook ongelukken door het omvallen van flessen waaruit vuurpijlen worden ontstoken kunnen gevaar opleveren.

   Maar, is dit risico profiel al voldoende voor een algeheel verbod? Nee. Dan zouden we namelijk een heleboel activiteiten moeten verbieden, zoals autorijden, fietsen of voetbal.

   Toch gaat er op oudejaarsavond een hoop mis met een hoop lichamelijke en materiële schade tot gevolg. Inderdaad, door brandstichting, vernieling en vuurwerk (illegaal en legaal). De hele sfeer met veel drank, uitgelatenheid en branie leiden hiertoe. En terecht zegt u, vandalisme is al verboden dus waarom niet dat handhaven?

   En dat stipt een interessant punt aan. Ik ben het er helemaal mee eens dat er geen verboden moeten worden ingesteld die niet gehandhaaft kunnen worden. Belangrijk is om dan te bekijken wat we willen bereiken. Dit zou volgens mij moeten zijn: Een schadevrij feest met Oud & Nieuw. Daartoe moet allereerst het illegale vuurwerk worden uitgebannen.

   Eens met de mededeling dat op Europees gebied de regelgeving inzake vuurwerkverkoop op 1 lijn moet worden gebracht en dan het liefst naar de Nederlandse standaard (al kan ik me ook voorstellen dat er mensen zijn die geen Europese bemoeienis willen, maar dat is een ander verhaal). Nu begrijp ik echter dat veel illegaal zwaar vuurwerk ook in Polen en Italië illegaal is. Blijkbaar schiet de handhaving van de wet daar ook te kort.

   We kunnen er dus vanuit gaan dat illegaal vuurwerk ons land binnen zal blijven komen en met oud en nieuw worden afgestoken.

   Wat kan een algemeen vuurwerkverbod dan oplossen? Als vuurwerk afsteken niet meer door particulieren kan worden afgestoken dan is elke knal die dan nog valt van illegaal vuurwerk. De proef in Hilversum met geluidsdetectie heeft laten zien dat daders dan snel kunnen worden opgespoord.

   Ik startte mijn blog met de mededeling dat ik genoten had van het vuurwerk. Maar eerlijk gezegd vind ik een vuurwerkshow, zoals zomers op Scheveningen of in een vakantie oord mooier. Mooi, op elkaar afgestemd en afgestoken door professionals die weten hoe ze met explosieve stoffen moeten omgaan. De vuurwerkshows die nu centraal door gemeentes worden georganiseerd houden de vuurwerk traditie levend. En wat weerhoudt een groep mensen ervan om geld bijeen te brengen om een professionele show in te kopen? Kan me namelijk best voorstellen dat maar een show in een grote stad wat weinig is.

   Dan las ik nog de opmerking over het feit dat het de overheid niet lukt om het losgeslagen gedrag van sommige burgers in de hand te houden. Dat is inderdaad lastig. Over de jaren wordt er progressie gemaakt maar nog steeds worden velen nog opgepakt naar aanleiding van geweldpleging (ook tegen hulpverleners), brandstichting en vandalisme. De grootschalige rellen liggen over het algemeen wel achter ons. Dat is mede het gevolg van striktere regels inzake het stoken van vreugdevuren.

   Ik wil graag afsluiten met de mededeling dat ik vuurwerk, en zeker het legale, niet zie als de oorzaak voor misstanden tijdens de jaarwisseling maar het geeft letterlijk wel de munitie in handen van kwaadwillenden en ongelukkigen.

   Groet Robert

   1. Beste Robert,

    langzaamaan komen we meer en meer tot de kern van het probleem. U gaat mee in de veronderstelling dat illegaal vuurwerk een grote bron van de problematiek is. Dat gecombineerd met de door u aangehaalde combinatie van “drank, uitgelatenheid en branie” levert een uiterst vervelende – zo je wilt; explosieve – mix op.
    Uw redenatie dat bij het volledig verbieden van legaal vuurwerk, elke knal illegaal is, kan ik volgen, echter uw gevolgtrekking dat dit door het systeem dat getest is in Hilversum ineens wèl gehandhaafd kan worden ontgaat mij volledig. Dit systeem – als het al functioneert – constateert alleen maar, dat keer op keer de wet wordt overtreden en geeft een indicatie waar dit gebeurt. Echter; daders gaan echt niet staan wachten, tot er na een kwartier een politieauto door de straat rijdt.
    We hebben op dit moment te maken met een politieapparaat dat volledig door de mangel gaat, uitgeknepen en wegbezuinigd wordt. Ik zie het handjevol agenten wat we binnenkort overhouden al rijden van knal naar knal. Dat zal toch een treurig schouwspel zijn. Daarbij komt dat u zelf al aangeeft, dat de stroom van illegaal vuurwerk dan nog steeds voort stroomt (wellicht zelfs in een stroomversnelling, aangezien er legaal dan niks meer voor handen is).

    Uw andere alternatief; gemeentelijke dan wel plaatselijk ingekochte shows, zijn volstrekt onhaalbaar, of nog erger; onwenselijk. Ik zal u uitleggen waarom.
    Het aantal bezigers in de pyrotechnische branche (de professionals), is derhalve klein, dat er niet eens 1 show (van formaat) per provincie geschoten kan worden op 1 en dezelfde avond. Laat staan dat dit haalbaar is voor een show per gemeente. Maar laten we dat even terzijde schuiven en er fictief vanuit gaan, dat er 1 show per grote stad mogelijk is. Hier komt dan enerzijds financieel, anderzijds qua logistiek EN veiligheid een hoop bij kijken. Immers, het publiek wat er op af komt, is vermoedelijk nog in dezelfde ‘sfeer’, van wat u omschreef als “drank, uitgelatenheid en branie” en dan laten we een ander probleem; drugs nog even buiten beschouwing. Dan hebben we dus een ‘feestje’ met gegarandeerd, nog steeds, te weinig handhavende macht om dat in goede banen te leiden. Dàt lijkt me gezellig!!! In iedere stad op hetzelfde moment een Project-X sfeertje. En dan na afloop nog met z’n allen in beschonken toestand de auto in naar huis. Want ja, men moest er wel een eindje voor reizen…

    Klinkt mij als een ontzettend wenselijk alternatief in de oren. Misschien is de aanpak in mijn vorige stuk zo gek nog niet?

 4. Robert ,

  Leuk dat je genoten hebt van het vuurwerk die nacht.
  Waar je waarschijnlijk van genoten hebt is afsteken van het legale goedgekeurde vuurwerk, een traditie die wij al 300 jaar lang kennen in dit land. (ja , de geschiedenis gaat al zo ver terug ).
  Het is alleen jammer dat je in je emotie alleen subjectief reageert op de ellende die je hebt gezien en het hebt over de “truc van scheveningen”.

  Alle ellende die jij noemt gaat heel veel mensen die houden van vuurwerk en de oud en nieuw viering ZEER ter harte omdat we vooral te maken hebben met minderheid aan Idioten die met illegaal vuurwerk en geweld een soort terreur los laten over de steden en niet worden gepakt/aangepakt.
  En het dus voor de meerderheid verpesten.

  Legaal goedgekeurd vuurwerk is niet in staat om straatmeubilair, vuilnisbakken en auto’s op te blazen, vingers te amputeren etc. (plus wensballonnen zijn volgens de bond van verzekeraars voor het grootste deel verantwoordelijk voor de woningbranden die wij hebben gezien, maar dat terzijde).
  Ook heeft het er de schijn van dat als je een vuurwerkbril op je neus hebt dat je dan ook gewoon veilig kan kijken naar vuurwerk, dus waarom hebben zoveel mensen dit dan niet gedaan?

  Je krijgt de vuurwerkbrillen bijna achter je aan gegooid!

  Betekent niet dat ik mij onttrek aan de zaken die niet goed gaan alleen we brengen er geen scheiding meer in aan en gooien de problemen op 1 hoop …..vuurwerk !
  Dus verbieden maar …of?

  Afijn:

  De reden dat je juist de fijne en leuke kanten van de oud en nieuw/vuurwerk traditie moet bewaken is dat je deze dan ook werkelijk loskoppelt van wat er dus echt fout gaat en dat is:

  1 – bepaalde lidstaten die een ongeremde en blijkbaar ongecontroleerde stroom zwaar (illegaal) vuurwerk produceren en dat word met vrachten tegelijk over onze grenzen gebracht door criminelen die hier grof geld aan verdienen. Mafia? (wat wil je dan nog verbieden hier? )
  2- politiek die ziet dat het allemaal te maken heeft met het gedrag van mensen maar hier geen grip op weet te krijgen.
  3- En een hele belangrijke: Mensen die blijkbaar totaal los staan van de samenleving en in een soort anarchie willen leven en omdat te botvieren daarvoor hun middel hebben gevonden in illegaal vuurwerk.

  Dus de ” de truc van scheveningen” zoals jij dit mooi noemt is alleen maar (goed) bedoeld om voor toekomstige generaties een traditioneel veilig en leuk oud nieuw te waarborgen en alle excessen erom heen effectief uit te kunnen bannen en ja…. er kunnen/moeten zaken in onze traditionele oud en nieuw viering aan worden gepast als dit nodig is ,want tradities veranderen inderdaad.

  Maar wat we nu aan het bewerkstelligen zijn is het laten verdwijnen van deze traditionele oud en nieuw viering zoals we die graag zien in Nederland ,en daar is het afsteken van vuurwerk als onderdeel onlosmakelijk mee verbonden.
  Een totaal vuurwerk verbod betekent het einde van de oud en nieuw viering zoals wij deze kennen, dat is inherent hiermee verbonden en dat zijn we dan voor altijd kwijt.

  Alle alternatieven gaan hier niks aan veranderen, weg is weg.

  Dat is iets wat pijn doet en met mij hopen velen dat een ommekeer bewerkstelligt kan worden en de “truc van scheveningen” is niet meer als een onderdeel van een goedbedoelde actie van oud en nieuw/vuurwerkliefhebbers die een gezonde belangstelling hebben voor pyrotechniek en een liefde hebben voor een traditioneel leuk en gezellig oud en nieuw .

  Ik hoop dat ik hiermee je blik iets verder heb kunnen krijgen dan dat je neus lang is , goed bedoeld dan. (-:

  M.v.g. Marc

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.