Tijd voor een nieuwe blockbuster in Den Haag – Meer Pitt in Haags filmbeleid

Beetje meer Pitt in het Haags Filmbeleid

Wow, de vragen over het Haags filmbeleid van college Birgul Ozmen en mijzelf hebben nogal wat losgemaakt! Half Den Haag wil wel een gastrolletje spelen in Homeland of weet wel een geschikte plek in Den Haag als opname lokatie.

https://www.youtube.com/watch?v=W18ZHrU3XYQ

Natuurlijk was de link met Homeland maar een voorbeeld. De echte issue die wij wilden aanstippen was dat Den Haag in 2013 nog officieus was uitgeroepen tot DE filmstad van Nederland omdat nergens zoveel producties draaiden als in de Hofstad en dat inmiddels de opnames een stuk schaarser zijn.

Haags filmbeleid

Filmbeleid in Den Haag zoals ingezet onder wethouders Huffnagel en Marjolein de Jong, zorgde ervoor dat de afgelopen jaren vele producties in Den Haag zijn gaan draaien. Voorbeelden daarvan zijn de films en series Zwartboek, Pizzamaffia en Sunnyboy, Bellicher en Seinpost Den Haag. Het filmbeleid is onderdeel van de Citymarketing inspanningen van de afgelopen colleges. Gericht op het promoten van Den Haag in het buitenland met als doel toeristen en investeringen naar de Hofstad te halen. Een speciale filmcommissioner is aangesteld om filmcrews te helpen met vergunningaanvragen en andere praktische zaken. Een oliemannetje zodat het creatieve proces alle ruimte krijgt.

Waarom doet Den Haag die moeite?

Behalve dat het bijdraagt aan een ongelooflijke hoeveelheid stadstrots (ja, ook jij bent daar gevoelig voor, geef maar toe, ook jij hebt dit artikel geliked!) levert een blockbuster film of serie waar Den Haag in voor komt gewoon een boel centen op! Fans van een serie of de film gaan graag op zoek naar de plekken die in de film een belangrijke rol spelen. En die toeristen blijven natuurlijk wel een nachtje slapen in een Haags hotel zoals Des Indes, eten een hapje op de Avenue Culinair op de Bierkade, gaan shoppen in de Passage en stappen op het Plein. Goed voor de Haagse economie en dus voor banen!

Een mooi voorbeeld hiervan is de film The Fault in our Stars:

De film draaide deels in Amsterdam en een van de belangrijkste scenes speelde zich af op een bankje aan een Leidse gracht. Voor de immense schare fans van de films werd dat bankje een bedevaartsoord. Amsterdam vaart er wel bij:

van AD.nl:

De hoofdstad verwacht dat de film honderdduizenden toeristen trekt en tientallen miljoenen oplevert.

‘Gemiddeld besteedt een Amerikaanse toerist 100 euro per dag. Als er zo’n 300.000 fans naar Amsterdam komen en hier 3 dagen blijven, levert dit de stad 90 miljoen euro en veel werkgelegenheid op. Want de tienermeisjes die hier naartoe komen, gaan hier ook shoppen, drinken koffie en bezoeken een museum,’ rekent Simon Brester, filmcoördinator van de stad Amsterdam, uit.

Of al die tieners met hun ouders ook zijn gekomen, dat verteld het verhaal niet maar dat er velen naar het bankje zijn gekomen dat staat wel vast.

Blockbuster

De basis voor Den Haag als inspirerend filmdecor is evident. Filmen op de duintop met uitzicht op zee of de skyline, het Vredespaleis, het Stadhuis, het Strijkijzer, het Malieveld inspirerende locaties te over. De naam van Den Haag als stad van Vrede en Recht is tot ver over de landsgrenzen bekend. Daarom hebben wij de huidige wethouder, Karsten Klein, opgeroepen om de inspanningen van zijn voorgangers voort te zetten en zo Den Haag op de kaart te houden en weer een aansprekende internationale blockbuster binnen te halen! De laatste blockbuster, Oceans 12 is immers alweer een tijd geleden:

Daarnaast hebben we ook gevraagd of er in Den Haag meer aandacht en ruimte kan komen voor het aanstormende filmtalent. Ook als je aanklopt bij het bureau van de filmcommissionair zonder grote zak geld maar wel met een gaaf idee moet je op medewerking kunnen rekenen en misschien nog wel op een beetje extra aandacht, talent moet je immers koesteren.

Laatst kwam ik deze filmpjes tegen, best coole beelden toch?

De vragen:

SV 122 – RIS 281308
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

D66 is trots op Den Haag. Op de statige lanen en pleinen, op de markante architectuur op de bossen, parken en duinen. Maar ook zijn we trots op de vele internationale instellingen in de Hofstad die Den Haag de Stad van Vrede en Recht maken. Dat beeld delen we graag met de rest van de wereld. Den Haag als decor voor vele internationale films en series is een prachtig visitekaartje om nog meer toeristen naar onze stad te lokken. Den Haag was de laatste jaren De Filmstad van Nederland, met de meeste opnames voor tv- en filmproducties van het hele land zonder dat daar enorme budgetten voor beschikbaar waren gesteld.

Met inachtneming van artikel 30 van het reglement van orde stelt de fractie van D66 de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de inspanningen van de Amsterdamse filmcommissaris om de Amerikaanse serie Homeland naar de hoofdstad te lokken ?

2. Is het college het met de D66-fractie eens dat een serie met verdrukking van de internationale rechtsorde als leidend motief natuurlijk veel beter in de Internationale Stad van Vrede en Recht zou passen?

3. Ziet het college het filmbeleid dat de afgelopen jaren is ingezet nog steeds als een waardevolle component in het Citymarketing beleid van de gemeente? De Amsterdamse filmcommissioner timmert flink aan de weg met de vrijage met het eerder genoemde Homeland maar ook met de interesse van Netflix om in Amsterdam een serie te gaan opnemen. Tegelijkertijd lijkt Den Haag steeds minder het decor te zijn van internationale producties. Op de website wordt gerefereerd aan de films Oceans Twelve en Mindhunter die deels op Haags grondgebied zijn opgenomen. Deze films dateren echter alweer uit 2004.

4. Kan het College ons melden wat de stand van dit alles nu is en welke nationale en internationale film- en tv-opnames er in 2014 en tot 1 maart 2015 zijn geweest? En welke opnames er, eventueel vertrouwelijk, de komende tijd gepland staan?

5. Jonge filmmakers geven aan graag in Den Haag opnames te willen maken. Hun budget is vaak beperkt maar D66 ziet graag dat deze talenten wel de kans krijgen om hun carrière een goede start te geven. Hoe kan de gemeente deze jonge filmmakers beter van dienst zijn o.a. met soepele opnamelocatie vergunningen en -eisen.

Hoogachtend,

Robert van Asten  – Birgül Özmen

Media:

NOS op 3

Nu.nl

RTV West

Den Haag FM

NLTimes

Ad.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.