Haags Groen – Landgoed Meer en Bos

Eerder dit jaar begon ik met het idee om eens wat meer het Haags groen te gaan verkennen. Ik startte met een verhaal over het Westduinpark. Deze keer een kort verhaal over een naastgelegen gebied, Landgoed Meer en Bos.

MeerenBos1De reden om over dit gebied, ingeklemd tussen de Laan van Meerdervoort, Bohemen en Kijkduin, te schrijven, volgt uit een wandeling die ik afgelopen week samen met het Wijkberaad WalBoDuin maakte. Tijdens die wandeling lieten bewoners mij en mijn VVD collega in de Gemeenteraad MartinWörsdörfer, zien hoe de wijk en het landgoed erbij lagen. Politiek gezien komen Martin en ik hierop nog terug.

Terug naar het landgoed. Al in het begin van de 17e eeuw begint hier de moderne geschiedenis toen het vismeer wat hier lag (en in klein formaat nog ligt) en omliggende grond werd gekocht om te mogen exploiteren. Een boerderij volgende later die eeuw en die werd langzaam uitgebreid tot landgoed. Eerst met tuinen in barok stijl, later weer “romantisch” tot duinbos teruggebracht. Een complete geschiedenis lees je hier.

Wat het gebied nu zo aantrekkelijk maakt zijn de hoge eikenbomen, grillig van vorm door de zeewind, die aan beide zijden van de  verschillende lanen over het landgoed lopen. Ook de oude zandwallen, vroeger een normaal gebruik om ervoor te zorgen dat bij zandstormen de akkers in het duingebied niet onderstoven, geven je in het gebied een bijzonder karakter. In de lente loop je tussen de blauwe boshyacinten die de grond tussen de mysterieuze eiken bedekt. De zomer zorgt het bos voor een heerlijke verkoelende schaduw voor de stadshitte, de herfst is een feest van kleuren en in de winter steken de stevige stammen van de eiken fel af tegen de besneeuwde bosbodem.

MenB

 

Het gebied maakt nu onderdeel uit van de Haagse ecologische hoofdsstructuur, het gebied waar flora en fauna zich door Den Haag kunnen bewegen. Van Ockenburgh via Meer en Bos, Bosjes van Pex, Westduinpark zo richting Meijendel, grofweg de route van de Duinenmars.

Het niet al te grote landgoed geeft je wel het gevoel kilometers ver van de bewoonde wereld te zijn. En net als de reizigers uit de 17e eeuw is het na een tocht door het bos heerlijk om bij een taverne neer te strijken. Met Meer & Bosch is daar prima in voorzien.

Meerenbos4

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.