Erfpacht op de schop

Op 16 januari presenteerde D66 samen met de VVD een initiatiefvoorstel om het erfpachtsysteem op termijn af te schaffen. Dit systeem is niet meer van deze tijd en beperkt de vrijheid van woningbezitters.

Erfpacht
Bij een koopwoning het huis wel bezitten, maar de grond waarop deze staat enkel in bruikleen hebben. Dat is het principe van erfpacht. Je huurt als het ware de grond van de gemeente. D66 en de VVD willen dat woningbezitters de keuze moeten hebben om deze grond ook te kunnen kopen. Dit kan op dit moment alleen in de helft van de stad.

De partijen willen allereerst dat het op kort termijn mogelijk wordt in de hele stad eigenaar van de grond te worden. Daarnaast vinden zij dat Hagenaars die de erfpacht eeuwig durend hebben afgekocht, niet ook nog eens een bedrag zouden moeten betalen voor het bloot eigendom. VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer: “In principe geeft eeuwigdurende erfpacht net zoveel rechten als wanneer je ook nog eens de bloot eigendom koopt. Daarom zou de gemeente voor die bloot eigendom niet nog eens extra moeten rekenen.”

Eigen grond
De twee partijen zien uiteindelijk graag dat het erfpachtsysteem in zijn totaliteit wordt afgeschaft. D66-fractievoorzitter Robert van Asten: “Mensen die een huis hebben gekocht op erfpachtgrond, betalen soms al decennialang de jaarlijkse canon. Voor sommige Hagenaars betekent dit dat zij soms al meer voor de grond hebben betaald, dan dat het ooit waard was. Het is dus hoog tijd dit systeem tegen het licht te houden.

De partijen vinden erfpacht bovendien volstrekt niet meer van deze tijd. Van Asten: “Alle argumenten voor het vasthouden aan een erfpachtsysteem zijn achterhaald. Om die reden dienen wij nu het initiatiefvoorstel in. En dat werd ook hoog tijd. Het huidige systeem dateert inmiddels uit 1911!” De partijen hechten aan de eigen keuzes van bewoners en ondernemers. “Als eigenaren van een huis, winkel of bedrijf zelf de keuze willen maken om de grond eronder te kopen, moeten wij dat mogelijk maken voor hen,” vult Wörsdörfer aan.

Historie
Al jaren werkt D66 aan het afschaffen van erfpacht in de stad. Een paar voorbeelden zijn het initiatiefvoorstel van toenmalig D66-raadslid Robert Lente om erfpacht geheel af te schaffen, maar dat voorstel haalde helaas geen meerderheid in de Haagse Gemeenteraad. In 2010 maakten we ons er in het collegeakkoord hard voor dat het bedrag dat mensen voor bloot eigendom tot nul zou worden gereduceerd. Het lukte toen om het bedrag gehalveerd te krijgen. Met het nieuwe voorstel zetten we de laatste stap naar de volledige afschaffing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.