Bruisend Den Haag van het Nachtslot af!

Ik had een pittig debat donderdagavond in de Haagse Gemeenteraad over de nieuwe Haagse Horeca nota en dat kwam door de motie die D66 samen met HSP, Groep de Mos, PvdA, PVV en de PvdD indienden om horeca ondernemers in het centrum wat meer vrijheid te geven inzake de sluitingstijden. Goed voor het Haagse uitgaansleven, een grote wens van de groeiende groep studenten, toeristen, horeca ondernemers en Hagenaars.

We hebben van veel Haagse kroegbazen gehoord dat een half uurtje of een uurtje langer open echt een verschil kan maken als het gaat om gastvrijheid en gezelligheid. Niet meer een volle kroeg de straat opvegen omdat de controleurs van de gemeente op de stoep staan en met een boete dreigen maar meer tijd om iedereen rustig naar huis te laten gaan. Dit kan flink schelen in overlast. Want natuurlijk maakte het beperken van overlast voor bewoners van het centrum een belangrijk deel uit van onze motie. Net als het continue overleg wat wij voorstellen als er in een bepaald gebied van het centrum een pilot wordt uitgevoerd om te testen of ruimere openingstijden niet lijdt tot onacceptabele overlast voor de bewoners die recht hebben op goede nachtrust.

Flinke tegenstand om deze pilot te starten in Den Haag kregen we zoals verwacht van de ChristenUnie/SGP en het CDA maar gek genoeg ook van de VVD. Waar we in Amsterdam, Leeuwarden, Tilburg, Zwolle etc etc wel samen met hen optrekken om de sluitingstijden te verruimen moeten we het in Den Haag zonder hun doen.

Maar gelukkig haalde de motie het met een ruime meerderheid van 31 van de 43 stemmen en gaat het College nu onderzoeken waar de proef het beste aansluit op de wensen van de ondernemers en bezoekers en waar een verruiming ook op instemming van de bewoners kan rekenen.

(vóór: D66, HSP, PvdA, GdM/Ouderenpartij, PVV, ID, PvdD, GroenLinks)

(Tegen: VVD, CDA, ChristenUnie/SGP, SP, PvdE, Groep van der Helm)

Ook de nota zelf werd aangenomen met brede steun vanuit de Raad. Den Haag wordt bruisender, en binnenkort ook tot in de late uurtjes!)

lees ook: D66 in de Raad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.