Loosduinen – Het oude dorp – 11.53

Loosduinen, ooit een zelfstandig dorp voordat het een groot stadsdeel van Den Haag werd, is de bakermat van de diezelfde stad. Voordat het Binnenhof door de graven van Holland werd gebouwd stond in Loosduinen een groot klooster waar de graven van Holland veel land en geld aan schonken. Loosduinen werd zelfs een bedevaartsoord door Het Wonder van Margaretha.

Het klooster is in de 80 jarige oorlog door de geuzen vernietigd maar de abdijkerk hield stand. Samen met de molen vormt dit nu de kern van het oude dorp.

In Loosduinen ontstaan de laatste jaren steeds meer initiatieven om er weer een bruisend stadsdeel van te maken. Met de restauratie van het landhuis Ockenburgh en het gebruik van het Chalet door de Loosduinse scouting ontstond al reuring en dat breidt als een olievlek uit. Steeds meer culturele activiteiten zullen het publiek naar het dorp en de landgoederen gaan trekken en de nieuwbouw van Kijkduin en Vroondaal zorgen ervoor dat het oude dorp weer een centrale plek krijgt in plaats van de laatste halte van de tramlijnen 2 en 3.

Er gaat veel veranderen de komende jaren en ik zal zeker meehelpen dit mogelijk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.