Wat kan La Haya leren van Madrid?

Het is altijd goed om eens over de gemeentegrenzen heen te kijken om uit te vinden wat we in Den Haag zouden kunnen leren van andere steden. D66 Den Haag doet dit al 7 jaar bezocht zo Berlijn, Kopenhagen, Londen, Stockholm, Zagreb, Oslo en dit jaar was het de beurt aan Madrid.

Natuurlijk gebeurt dit niet op de bonnefooi maar maken we afspraken met onze zusterpartij vanuit ALDE (de liberale fractie in het Europees Parlement waar D66 onderdeel van is).

In Spanje is dat de Ciudadanos, een jonge partij met haar roots in Catalonië maar enige jaren geleden hebben ze de sprong gewaagd en deden ze mee met de landelijke gemeenteraads- en regionale verkiezingen. En met succes. In Madrid zit de fractie nu met 7 personen in de gemeenteraad, een raad bestaande uit slechts 4 partijen die samen 57 zetels verdelen.

Het thema van ons bezoek was Duurzame Mobiliteit. In dat kader spraken we veel over de verkeersproblematiek van de stad Madrid en de randgemeenten. Hoogtepunt daarbij was een bezoek aan de ondertunnelde M30 ringweg.

In een aantal korte blogs geef ik een kort verslag van dit bezoek. Ik zal o.a. schrijven over het M30 project, over de samenhang tussen de aanleg van woonwijken en verkeersproblemen, over ons “onderzoek” om de fiets een plek te geven in Madrid en politiek binnen en buiten het Madrileense stadhuis.

En natuurlijk de lessen die we mee hebben genomen naar Den Haag.

Wil je niets missen over dit bezoek? Volg dan mijn social media accounts of schrijf je op deze pagina in voor de mailservice en krijg automatische een berichtje als een nieuw blog verschijnt.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.