Een stad in beweging haalt het beste uit ons allemaal

Vorige week noemde PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster me op deze pagina een ‘lezer’ en ik begin mijn betoog dan ook graag door een volgend boek aan te raden. In zijn boek “Als burgemeesters zouden regeren” beschreef de onlangs overleden Benjamin Barber een cruciale rol voor steden in het oplossen van maatschappelijke en globale vraagstukken. De reden: juist in de steden doen die problemen zich het eerste voor en hier kunnen ze dus ook als eerste succesvol worden aangepakt. En dat is precies wat er in Den Haag ook gebeurt. Onze stad trekt veel mensen aan die hier een volgende stap willen zetten. En met succes. Nieuwkomers weten zich op te werken naar betere banen, grotere woningen en sterke maatschappelijke posities.

D66 omarmt de groei van de stad en staat daarmee voor kansen voor iedereen. In tegenstelling tot andere partijen in de stad, zoals de PVV, is D66 niet bang voor groei en vooruitgang. Want een stad in beweging zorgt ervoor dat zowel de huidige als nieuwe inwoners de kans krijgen om het beste uit zichzelf en uit onze stad te halen.

In een moderne stad bepaalt de prettige leefomgeving voor een belangrijk deel de woonwens. Mensen trekken naar plekken waar het onderwijs goed is, waar je fijn en veilig woont en waar je werk kunt vinden waar je voldoening uithaalt. Werkgevers volgen nu meer en meer de werknemers als ze kijken naar een nieuwe vestigingsplaats.

Stad in beweging

Den Haag heeft de afgelopen jaren onder leiding van D66 in beweging gekomen. Flinke investeringen in een groenere stad. Veel aandacht voor het beste onderwijs van het land, veel nieuwe woningbouwprojecten en veel mogelijkheden om je vrije tijd op een leuke manier te besteden. In het theater of in de binnenstad, lekker sportend in het groen of met een buurtfestival.  We hebben hard gewerkt om rondom de stadsleus Stad van Vrede en Recht veel internationale bedrijven,instellingen en congressen naar de stad te halen, hebben de universiteit flink laten groeien en ook het toerisme groeit elk jaar enorm. Dit zorgt voor banen. Banen voor iedere Hagenaar op elk niveau. En ja, er zijn in Den Haag mensen die dolgraag aan de slag willen gaan maar waarvoor nog geen baan beschikbaar is. Ook die vallen bij ons niet buiten de boot. Dankzij D66 krijgt elke school een conciërge en maken we ondernemen vanuit de bijstand mogelijk. En wij zorgden dat de Hagenaars die een gesubsidieerde baan hebben daar ook een opleiding bij krijgen zodat uitzicht hebben op een volgende baan.

Betere voorzieningen

Natuurlijk zorgt een groeiende stad ook voor uitdagingen waar we onze ogen niet voor moeten sluiten. Meer mensen betekent meer drukte en meer behoefte aan woningen.. Keer op keer pleiten wij voor de bouw van meer middeldure huurwoningen zodat iedere Hagenaar met elke beurs in onze stad kan wonen.. Om iedere Hagenaar makkelijk naar zijn werk te kunnen laten gaan zetten wij ons in voor meer OV lijnen, juist in wijken waar dit nu nog een probleem is zoals in Zuid-West omdat daar niet iedereen zich een auto kan veroorloven.

De groei en de toekomst van de stad is inderdaad de inzet voor de verkiezingen in 2018. Deze nieuwe stad maken we samen  met en voor alle inwoners. Van arm tot rijk, van universitair student tot mbo’er en van 20e generatie Hagenaar tot 1e generatie nieuwkomer.

Ik wil strijden voor de kansen die voortkomen uit de groeiende stad en ervoor zorgen dat iedereen die kansen kan pakken. Daarmee geven we iedereen de regie over zijn of haar eigen leven.

Dat is wat D66 een sociaal gezicht noemt.

Dit opiniestuk is opgenomen in de jubileumeditie van Den Haag Centraal. Dit Haags weekblad komt al 10 jaar met scherpe lokale politieke beschouwingen, interessante rapportages en de mooiste verhalen uit onze stad. Probeer hem ook eens!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.