#Beachstagram

Wie kent ze niet, die foto’s van een ondergaande zon in een prachtige zee op een warme zomeravond. Mij geven ze altijd het ultieme zomer gevoel weer. Ik heb het geluk vlak bij het Haagse Zuiderstrand te wonen en als het ook maar even kan geniet ik van het strand en de duinen tijdens een rondje rennen, een winterse strandwandeling, uitwaaien tijdens een storm, lekker relaxen in de zon en ’s avonds na werk nog even met de voetjes in zee bijkomen van een drukke dag.

 

En ja ik maak me dan schuldig aan het delen van die vaak jaloersmakende plaatjes op Twitter en Instagram. #Beachstagram zeg maar…

 

Maar omdat ik zoveel op het strand ben zie ik ook de keerzijde van het drukke bezoek aan de stranden. Achtergelaten afval in het zand, weggewaaide chipszakken in de duinen en half opgebrande sigarettenpeuken werkelijk overal. Geen fraai staaltje beschaving.

Gelukkig hebben we de Haagse Beachcleaners van de gemeente die ‘s-nachts de stranden met hun machines en blote handen weer zo schoon mogelijk maken voor weer een nieuwe stranddag. En met zichtbaar goed resultaat (lees hier een leuk verslag van de nachtelijke helden).

Maar zelfs de Beachcleaners lukt het niet om al het afval op te ruimen. Jaarlijks vraagt Stichting De Noordzee aandacht voor de vervuiling van de Noordzee en de stranden tijdens de BeachCleanUpTour gesponsord door Boskalis. In 2 weken wordt in een estafette tour van noord naar zuid en van zuid naar noord de hele Nederlandse kust door vrijwilligers schoongemaakt. Dit jaar deden we met een team van D66 Den Haag vrijwilligers ook mee tijdens de etappe Scheveningen-Wassenaar. In totaal verzamelden we 607 kilo afval van het strand en uit de duinen. Stukken plastic, flesjes, blikjes, vistouw, chipszakken, plastic, piepschuim, peuken en een speentje verdwenen in mijn afvalzak.

In totaal haalden vrijwilligers in 2 weken 14.929 kilo afval van het Nederlandse strand. How’s that for #Beachstagram?

Weer een lekker fris schoon strand #Beachstagram

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.