De race naar het afvoerputje….

Ik werd zo boos toen ik de berichten las over de samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam en FvD. Met uitspraken als “Rotterdammers in oude wijken willen geen halal-slagerijen, maar een Nederlandse groenteboer. Tijd voor een nieuwe vestigingswet” gaven ze haarfijn weer waar dit verbond in de havenstad toe zal leiden. Meer verdeeldheid en onderscheid op basis van geloof of afkomst…

De ogen van de pers zijn de komende maanden gericht op de havenstad. De PVV gaat daar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en Leefbaar Rotterdam heeft zich verenigd met het Forum voor Democratie. De jaren waar de Rotterdamse havenarbeider standaard PvdA koos lijken lichtjaren achter ons te liggen…

Als de PVV en LB/FvD elkaar echt gaan beconcurreren op de onderbuikgevoelens om de strijd om de kiezersgunst staat ons nog heel wat te wachten. Het ene na het andere extreme voorstel zal groots de voorpagina’s halen en de kloof tussen Rotterdammers onderling zal alleen maar verder vergroot worden. Niet in de laatste plaats omdat aan de andere kant van die kloof Denk likkebaardend de bang gemaakte kiezer op Zuid binnen te halen. Terecht dat D66 Rotterdam nu gelijk een stevig geluid laat horen!

Is dit de volgende stap naar polarisatie in Nederland? Over hoeveel jaar vinden we uitspraken zoals die van Eerdmans hierboven normaal? Over hoeveel jaar verbazen we ons erover dat dit vroeger ophef gaf?

Margrethe Vestager, nu Eurocommissaris, sprak als partijleider van het Deens Radikale Venstre op het D66 congres in 2010 de waarschuwing al uit: Bestrijdt het radicale voordat die gedachten mainstream worden”.

Zeer de moeite waard om deze speech nogmaals te beluisteren:

Treurig om te constateren dat die waarschuwing helaas er niet toe geleid heeft dat de extreme meningen niet mainstream zijn geworden. Op het Binnenhof, in Rotterdam en ook in Den Haag wordt het normaler en normaler om groepen met uitspraken tegenover elkaar te zetten. Ik kom het in de gemeenteraad vaak genoeg tegen. De PVV die voorstelt om de Schilderswijk af te sluiten en huis voor huis door de politie uit te laten kammen is zo’n voorbeeld. De VVD die met een anti-radicaliseringsplan komt waarin staat dat mensen gescreend mogen worden op extremisme als ze zich in bepaalde wijken willen vestigen. Deze voorstellen appelleren aan een gevoel van onveiligheid en exploiteren dit gevoel puur om een groep kiezers te winnen.

En hoewel deze extreme meningen al meer mainstream zijn geworden is het aan ons, verbindende politici, om terug te vechten. Op te komen voor de slachtoffers van deze geldingsdrang, op te komen voor een samenleving waar iedereen ruimte krijgt zichzelf te ontwikkelen. Angst en haat te bestrijden en te laten zien dat er voor iedereen in onze steden ruimte is, ongeacht je afkomst.

Als lijsttrekker van D66 zal ik samen met iedereen die staat voor een open en vrije samenleving een beter alternatief laten zien aan alle Hagenaars. Laten zien dat er plaats is voor iedereen, dat onze nieuwe stad anders is dan vroeger maar daarmee ook interessanter, kleurrijker en interessanter.

En dat je best je vlees kunt halen bij de Islamitische slager op de ene hoek en je witlof bij de groenteboer op de andere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.