Medici: Scooters en brommers zijn groot gevaar voor gezondheid

Medici: Scooters en brommers zijn groot gevaar voor gezondheid (AD 11-12-17)

Ken je die ervaring? Dat je op een fietspad fietst en er komt een scooter voorbij. Net snel genoeg om je te passeren, niet snel genoeg om snel van je weg te rijden. Zeker als de verbranding van de motor niet goed is hap je dan nog kilometerslang vieze lucht naar binnen. Bah. Genoeg is genoeg, tijd om de scooter met verbrandingsmotor van het fietspad te sturen.

Een ervaring is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek maar dat dit geen loze irritatie is blijkt wel uit de brandbrief die 40 wetenschappers en artsen stuurden naar het kabinet. Uitlaatgassen en herrie zijn zeer schadelijk voor de gezondheid voor anderen weggebruikers. En hoe dichter de brommer bij de fietser zich bevindt, hoe schadelijker.

Foto: FD De wereld in 2018

Daarnaast is er nog een reden om aan de bel te trekken. Door het vele fietsen wat Nederlanders doen komen een heleboel mensen makkelijk aan hun dagelijkse portie beweging en blijven we, gemiddeld gesproken, op een gezond gewicht. Nederland steekt op de obesitas nog relatief gunstig af tegen andere West- Europese landen waar veel minder gefietst wordt.

Maar dan moeten we dat natuurlijk wel blijven doen en daarvoor moet het prettig blijven om in de stad te fietsen. Vieze scooters die met een noodvaart je rakelings passeren op het fietspad dragen daar niet aan bij.

D66 wil zo snel mogelijk de vervuilende tweetakt bromfietsers verbieden in Den Haag en tot dat dat verbod er is zoveel mogelijk scooters laten inruilen voor elektrische exemplaren en e-bikes.

Bron:

AD: https://www.ad.nl/politiek/medici-scooters-en-brommers-zijn-groot-gevaar-voor-gezondheid~a49bc4f2/ 

FD: https://fd.nl/morgen/1226101/de-wereld-in-2018#!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.