Een nieuw coalitieakkoord!

Het heeft even geduurd. Wat zeg ik, we zijn de laatste gemeente in Nederland met een nieuw coalitie akkoord.

Maar, het resultaat mag er zijn. Een stevig verhaal van 5 partijen die in (financieel) moeilijke en onzekere tijden hun verantwoordelijkheid nemen en de stad willen besturen. Als D66’er ben ik trots op het resultaat en wel hier om:

Het is een akkoord gericht op vergroening van de stad door elk jaar 3000m2 groen aan te leggen, meer bomen te planten, daken te vergroenen en de volgende stap te zetten naar duurzame energie en het isoleren van woningen.

Het richt zich op het bieden van kansen aan alle inwoners door met een groot taaloffensief te starten, een ruim armoedebeleid te voeren, in te zetten op de juiste scholing voor de arbeidsmarkt en de komst van een nieuwe bibliotheek in Benoordenhout en het definitief maken van de tijdelijke vestiging in Moerwijk waarvoor we ook een ruimer pand zoeken.

Niet alleen met bibliotheken verrijken we het Haagse Culturele leven maar ook met de vestiging van het Esscher museum in de voormalige Amerikaanse Ambassade, de verbouwing van het Haags Historisch Museum, de structurele stroom geld voor het Integraal Huisvestingsplan voor Cultuur en het extra geld voor een stap richting Fair Pay.

Op het gebied van mobiliteit gaan we ook grote stappen zetten. Dit najaar moet de beslissing vallen over de Binckhorst tramlijn. We werken de plannen voor de lijn door Zuidwest naar het Westland verder uit, gaan de Zevensprong ondertunnelen, blijven nieuwe fietsroutes aanleggen, geven meer geld uit voor meer fietsenstallingen en gaan ook de wandelaar de positie geven die hij verdient.

Ik krijg binnen het college de portefeuilles Stedelijke Ontwikkeling (ik ga dus aan de slag met oa de Binckhorst en het CID), de Binckhorst tramlijn, Bibliotheken, Regionale samenwerking, Europa, lobby, strategie en Resilience. Ik geef dus mijn geliefde portefeuilles Mobiliteit, Cultuur en Erfgoed op… Met pijn in het hart maar de afgelopen jaren is met de Mobiliteitstransitie, de Fietsstrategie en het nieuwe Parkeerbeleid een enorme verandering ingezet die ik vanuit mijn portefeuille Stedelijke Ontwikkeling nog steeds nauw zal volgen. Cultuur en Erfgoed geef ik met een gerust hart over aan D66 collega Saskia Bruines. Zij was al eens cultuurwethouder in de Hoofdstad en met een impuls vanuit het Akkoord kan zij de sector weer een stapje verder helpen. Aangezien ik de afgelopen vier jaar de kracht en waarde van Cultuur goed heb leren kennen zal ik cultuur zeker meenemen en betrekken in en bij de ontwikkeling van de stad.

Een spannende tijd begint als ik dinsdag word geinstalleerd voor een tweede periode als wethouder van onze mooie stad. Samen met de stad en de raad ga ik graag aan de slag om de groei van de stad in goede banen te leiden en zo Den Haag een nog leukere stad te maken.

Uiteraard is er over het Akkoord het nodige gesproken in de media. Benieuwd? Kijk dan hieronder:

Spuigasten – Den Haag FM

Slag om het IJspaleis – Den Haag Centraal

Omroep West

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4623059/ze-zijn-er-eindelijk-uit-den-haag-heeft-een-coalitieakkoord

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4623784/haags-coalitieakkoord-lastenverzwaringen-en-veel-geld-naar-probleemwijken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.