75 jaar VN vredesmissies ??

Al 75 jaar vinden er VN vredesmissies plaats over de hele wereld. En bij veel van deze missies zijn Nederlandse militairen en burgerpersoneel betrokken. Daarom terechte aandacht voor de 4200 slachtoffers die tijdens deze missies zijn gevallen en voor allen die zich op deze missies hebben ingezet voor vrede en veiligheid.

Bij de herdenking van dit jubileum sprak ik als Loco Burgemeester over het belang van deze missies en de inzet van onze stad om vrede recht en veiligheid in de wereld te vergroten:

Speech 26 mei 2023, Malieveld Den Haag

Excellenties, dames, heren,

Namens de gemeente Den Haag wil ik alle veteranen – militair, politie en civiel – van VN-vredeshandhavingsmissies bedanken voor hun inzet en hun offers de afgelopen 75 jaar. Ook degene die hier vandaag niet fysiek aanwezig kunnen zijn. En alle vredeshandhavers in de 12 huidige VN-Vredesmissies.

De meer dan 70 vredesmissies van de Verenigde Naties hebben zich grotendeels in verre oorden afgespeeld. Toch voelen wij ons hier in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, nauw verbonden met de Blauwhelmen.

De geschiedenis van Den Haag als tweede VN-stad, en de evolutie van UN Peacekeeping Missies, begonnen ongeveer tegelijkertijd, aan het einde van de tweede wereldoorlog. Het Internationaal Gerechtshof in ons prachtige Vredespaleis – het hoogste juridische orgaan van de VN – werd in 1945 opgericht. Een paar jaar later werd de eerste vredesmissie al ingezet tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948.

Het mandaat voor elke missie, en elk internationaal hof en tribunaal die er de decennia hierna bijkwamen, verschilt. Maar zij hadden en hebben altijd die ene gemene deler: het bevorderen van vrede. In de hoop dat oorlog en mensenrechtenschendingen ooit tot het verleden zullen behoren.

Helaas zijn we er nog lang niet. Internationale rechtbanken en vredesmissies zullen ook de komende decennia nog hard nodig zijn. De Stad Den Haag biedt aan vele van deze hoven een huis van waaruit zij hun belangrijke werk kunnen doen.

Gelukkig zijn er tekenen van hoop. Het harde werk van handhavingsmissies om progressiever, innovatiever en effectiever te worden. De solidariteit die sinds 24 februari 2022 door de internationale gemeenschap met Oekraïne wordt getoond. Het streven naar gerechtigheid voor de slachtoffers van Russische agressie in Oekraïne. Laten we alstublieft dezelfde solidariteit tonen voor de slachtoffers van al die andere vreselijke conflicten wereldwijd.

Als stad blijven wij ook ons steentje bijdragen aan het vinden van oplossingen voor een betere wereld. En duurzame vrede. Wij zijn als ‘SDG Stad’ trots op het feit dat we honderden organisaties vestigen die zich dagelijks inzetten om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te behalen. Waaronder het bevorderen van vrede, justitie en sterke publieke diensten.

Zodat wij kunnen blijven genieten van de vrijheden die we op veel plekken – zoals hier in Den Haag – zo lang als vanzelfsprekend hebben ervaren.

Aan allen die zich in het verleden, heden en in de toekomst inzetten voor vredesbevordering: Weet dat u deze stad altijd aan uw zijde zult hebben.

Dank u wel.

Robert van Asten, Loco-burgemeester van Den Haag

Lees via deze link ook de zeer interessante bijdrages van o.a. Minister Ollongren: https://nvvn.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.