VN Waterconferentie – Aan de slag met het blauwe goud ?

Na ongeveer 50 jaar werd er  eindelijk weer een wereldwijde VN conferentie georganiseerd over de basis van ons leven, water. Overal staat de toegang door schoon drinkwater onder druk, krijgen we te maken met zeespiegelstijging, stortbuien en ernstige droogtes. Dit beïnvloed het leven van iedereen op onze blauwe planeet. VN Waterconferentie – Aan de slag met het blauwe goud ?

Het is dan ook goed dat steden, regio’s en landen opnieuw bijeen komen om internationale afspraken te maken over water. 

Wereldwijd gaat het niet goed met ons water. Smeltende gletsjers, vervuild water, droogte of juist teveel neerslag, een stijgende zeespiegel en een gebrek aan schoon drinkwater. Door onder andere klimaatverandering en bevolkingsgroei neemt de druk op ons gedeelde watersysteem steeds meer toe. Dit heeft wereldwijd gevolgen voor een leefbare toekomst. Ook voor ons in Europa, Nederland en in Den Haag. 

Water wordt dan ook steeds meer een sturend en leidend principe. Maar water bindt zich niet aan de grenzen van een stad. Samen met nationale en internationale partners is het goed om nieuwe doelen te bepalen en afspraken te maken. 

Als internationale stad aan zee gaat water ons zeer aan. Wij zijn een stad waar het lokale, nationale, Europese en het Internationale samen komt. Zo kunnen wij in Den Haag voor onze bewoners, maar ook wereldwijd het verschil maken. Namens Den Haag committeer ik mij tijdens deze conferentie dan ook aan de water opgave op de volgende drie manieren:

  1. Als stad doen wij onderzoek naar ons eigen watersysteem. Dit doen wij met partners binnen en buiten onze stad. Zo gaan we opzoek naar manieren om Den Haag ook in de toekomst droog, veilig en schoon te houden met genoeg schoon water uit de kraan. De opgedane kennis delen wij met steden in Europa en wereldwijd via onder andere het Resilience Cities Netwerk;
  2. Als internationale stad van Vrede en Recht huizen wij verschillende internationale organisaties en non-gouvernementele organisaties in de stad. Deze dragen dagelijks bij aan een betere wereld. Wij als gemeente faciliteren deze partijen en roepen hen op om samen met ons van water een leidend principe te maken;
  3. Den Haag experimenteert met innovatieve maatregelen om gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Kijk maar eens naar het Cromvliet Park in Laak. Deze kennis delen we graag met andere steden. En omdat water zich niet bindt aan onze stadsgrenzen en uitdagingen elders gevolgen hebben op onze stad, zoeken wij de samenwerking op met andere Europese partners.

Dit voor een resilient en toekomstbestendig Den Haag, Europa en wereld. Voor een stad die tegen een stootje kan.’ 

New York - UN water conference 2023
Bekijk de slideshow van New York Waterweek foto’s

New York Waterweek?

Maart 2023. Deze week ben ik in New York waar de ??VN Waterconferentie wordt gehouden. Na 46 jaar staat water eindelijk weer prominent op de agenda en geen dag te vroeg. De beschikbaarheid van schoon drinkwater, de gevaren van overstromingen en droogte, de stijgende watervraag in snel groeiende steden gaan letterlijk over de toekomst van ons bestaan.?

Ook in Nederland moeten we ons van deze risico’s bewust zijn. Hoeveel smeltwater komt in de toekomst nog ons land binnen via de Rijn? Hoe vervuilen fabrieken stroomopwaarts onze bronnen van drinkwater? Hoe wapenen we onze steden tegen heftige stortbuien en wat is de toekomst van de akkerbouw als er gekozen moet worden tijdens droge zomers als er gekozen moet worden wie toegang tot water behoudt?

Ik ga deze week op zoek naar antwoorden, allianties en hoop met onze Haagse kennis bij te dragen aan de discussies.

Dag 1 – Zondag 19 maart

Aanwezig bij het World Water Film Festival op Columbia University. Bijzondere films van over de hele wereld over de impact van waterschaarste en waterkwaliteit met interessante discussie met de makers. Kennis gemaakt met Henk Ovink, de special envoy van Nederland op het gebied van water.

Een leuk onderdeel van dit festival was het testen van verschillende soorten water met watersommelier Milan Patel. De verschillen zijn echt enorm en termen zoals “vettig”, “vol”, “bruisend” die normaal bij wijn of koffie klinken zijn ook op de verschillende soorten bronwater van toepassing.  

Verder vandaag de gelegenheid gepakt om een rondje Central Park te rennen. En om er een watertintje aan te geven, even stilgestaan bij het grote waterreservoir. 

Dag 2 – Maandag 20 maart

?Manhattan na orkaan Sandy 

Met een stijgende zeespiegel en heftigere stormen met intensere piek regenbuien moeten steden en gemeenschappen aan de kust zich flink zorgen maken.

New York heeft dat al ervaren toen orkaan Sandy een spoor van verwoesting naliet. Sindsdien wordt er gewerkt aan diverse manieren om Lower Manhattan te beschermen tegen stormen zoals we die in 2080 kunnen verwachten. 

Een zeer interessant onderwerp voor de Haagse regio dus daarom ging ik op dag 2 van mijn bezoek aan de NewYork Waterweek naar Cornell University om alles te horen over de manieren waarop de stad gaat worden beschermd.

Een dag voor presentaties, gesprekken en een wandeling. Inzicht gekregen over de manier waarop de stad in een 3D model is gegoten om zo simulaties op los te laten, ontwerpen om de kustlijn niet alleen te beschermen maar ook aantrekkelijk te maken voor natuur en recreatie en hoe de MTA?, het bedrijf dat de metro runt, zorgt dat het metrostelsel niet onderstroomt.  Zo hebben ze 4000 punten waar water in kan stromen in kaart gebracht en maatregelen genomen. Op de foto’s zie je 2 metrohaltes die gemaakt zijn om intense waterdruk te weerstaan, waar deuren als dammen kunnen sluiten en waar noodschotten in kunnen worden gezet.

Tot besluit was ik aanwezig bij een diner van het Resilient Cities Network waar Den Haag onderdeel van is. Kennis gemaakt met de Board en ervaringen uitgewisseld over projecten wereldwijd die steden weerbaarder maken.?

Dag 3 – Dinsdag 21 maart

Steden aan het werk

Op dag 3 van de NY Waterweek startte ik met een bezoek aan de Public Library van New York. Dat heeft inderdaad niets met water te maken (wel heel erg met het vergroten van de weerbaarheid van inwoners maar dat is een ander verhaal) maar aangezien ik ook wethouder van de Haagse bibliotheek ben wel een logisch bezoek.

Allereerst genoten van een rondleiding door de statige oude bibliotheek met een geweldige expositie van literatuurschatten. Van de Bill of Rights tot de originele Winnie de Pooh knuffels en van de eerste Gutenburg bijbel tot een originele Mozart partituur. 

Het bezoek aan de “gewone” bibliotheek aan de overkant was ook zeer de moeite waard. Net als onze Centrale Bibliotheek is ook deze bieb verbouwd door Mecanoo, waardoor er enkele grappige overeenkomsten zijn.

Wat ik het meest interessant vond was de open instelling van de bibliotheekorganisatie. Wil je iets organiseren? Dank ben je welkom om dit te doen. Dit laat zien welke rol de bibliotheek kan spelen in het creëren van samenhang in een gemeenschap. 

Zoals veel zaken in de VS is ook bij de bibliotheek private sponsoring gebruikelijk naast de bijdrage van de overheid. Iets om thuis verder over te denken, net als de vrije programmering van activiteiten.

Tijdens de lunch in de lange rij gestaan om de officiële VN pas af te halen voor de VN Water Conferentie die morgen begint en daarna door naar het Netherlands Water House op 3rd Avenue voor presentaties en panelgesprekken met vertegenwoordigers van andere steden uit het Resilient Cities Network zoals Sao Paolo, Houston, Santiago en de Rotterdamse buren. In mijn panelgesprek ging ik dieper in op de complete watercirkel waarin het verband tussen grondwater, neerslag en oppervlaktewater samenhangen met vervuiling, verzilting en schaarste. 

De waterscan die we nu aan het maken zijn in Den Haag kan op belangstelling rekenen en met de contacten die we vandaag hebben opgedaan kunnen we die nog gedetailleerder maken en delen met steden wereldwijd.

Tot slot nog even aangehaakt bij een Mexicaans onderonsje georganiseerd door de plaatsvervangend ambassadeur in Mexico die zich hard maakt om steden in dat land beter te laten samenwerken om de waterschaarste te beperken. Met een avondwandeling door Midtown naar mijn hotel bij Bryantpark weer langzaam tot rust gekomen van een dag vol met veel indrukken, gesprekken en inspiratie en voorbereiden voor de woensdag, de start van de VN conferentie.

Dag 4 – Woensdag 22 maart

Breakfast at Gracie Mansion 

Vroeg uit de veren voor een ontbijt met de burgemeester van New York in zijn ambtswoning, Gracie Mansion, een prachtig historisch landhuis aan de East River. Een bijeenkomst voor een groep genodigden die in stad waren voor de Waterconference en de Gender equility bijeenkomst. 

Na het ontbijt de taxi in en op naar het Hoofdkwartier van de VN want de VN Waterconferentie gaat beginnen met o.a. een speech van onze Koning https://youtu.be/icwiKgG7CaM. Een hele belevenis om je weg te vinden in het VN gebouw maar uiteindelijk hebben we een plek in de bijzaal kunnen vinden, de General Assembly was gevuld met de hoger geplaatsten…

Geen tijd te verliezen want aan de andere kant van First Avenue had de UCLG (de wereldwijde organisatie voor gemeentes) haar bijeenkomst en ik was een van de sprekers op het onderwerp “Strengthening local and regionalpublic service provision to ensure equal access to Water 

and sanitation”. Het mooie van deze week is dat in dit soort gezelschappen je de verhalen te horen krijgt van andere bestuurders van over de hele wereld. Van Namibië tot Palestina en van Mexico tot de Filipijnen.  

Einde middag en de avond was de “Morgan Library” the place to be. Georganiseerd door Nederland een bijeenkomst bijgewoond door oa de Koning en ministers Harbers en Schreinemacher.  De bijeenkomst werd gestart met het verhaal van de geschiedenis van New York door Russell Shorto (auteur van Eiland in het hart van de Wereld The Island at the Center of the World – Russell Shortorussellshorto.comhttps://www.russellshorto.com › th…) ondersteund door een zandartiest (zie fotoserie). Daarna interessante gesprekken met vertegenwoordigers van ingenieursbureaus, de Waterschappen, Drinkwaterbedrijven, ministeries, Deltares en de Jonge Klimaatbeweging die hun eigen wateragenda  hebben uitgepraat. Genoeg contacten opgedaan om de komende tijd in Den Haag vervolggesprekken te voeren om Den Haag nog beter toekomstklaar te maken voor een tijd waarin we veel vaker met watervraagstukken te maken krijgen.

Dag 5 – Donderdag 23 maart

Global & Local

Vandaag van Bangladesh naar Little Rock Arkansas en van het VN Hoofdkwartier naar de bovenste etage van het Empire State Building.

Vandaag voordat de VN Waterconferentie van start ging eerst een rondje gerend langs de Hudson River en door Central Park. Lekker in het zonnetje energie opdoen. 

Daarna snel omkleden en naar de VN voor een sessie over het beschermen van de kust. Georganiseerd door Bangladesh en ingenieursbureau Deltares ging het gesprek over de gevolgen van de zeespiegel stijging in hun kwetsbare delta. Niet alleen de ellende van overstromingen die dreigen maar misschien nog wel bedreigender is de verzilting van een groot deel van het land wat landbouw onmogelijk maakt. 

Gelukkig worden er maatregelen genomen om deze bedreigingen te beperken maar men zal daar anders moeten gaan boeren, op andere plekken gaan wonen en anders gaan bouwen. Er zijn zeker vergelijkingen te maken met de noordwest Europese delta. Ook wij zullen het hoofd moeten gaan bieden aan verzilting van de kustgebieden.

Na deze sessie naar 5th Avenue naar het Empire State Building. Dit iconische gebouw is in 1930 in 1 jaar en 45 dagen (!) gebouwd en was lange tijd het hoogste gebouw van de wereld.

Ik sloot hier aan bij de bijeenkomst van de Clinton Global Initiative over het verduurzamen van steden. Aanwezig waren Amerikaanse burgemeesters van New York, Cleveland, Scranton, Little Rock, Hoboken en Montgomery en veel ondernemers die zich bezighouden met duurzame bouw.

Als testcase (en reden waarom we in het Empire State Building zaten) was de verduurzaming van dit gebouw. Met ingrepen is de CO2 uitstoot al 54% gedaald en in 2030 moet dit gebouw helemaal CO2 neutraal zijn. En als het met dit gebouw lukt dan zouden andere panden geen excuus meer hebben. 

Goede gesprekken gevoerd met voorbeelden van beide zijden van de Atlantische Oceaan. Mooi dat deze organisatie klaar staat om steden te helpen bij de belangrijke verduurzamingsopdracht.

Kers op de taart was natuurlijk het uitzicht vanaf het Observatory Deck. Wat een stad!

Dag 6 – Vrijdag 24 maart

Tijd voor Actie

De laatste dag van de VN Waterconferentie; tijd om alle commitments van landelijke, regionale en lokale overheden, NGO’s, bedrijven en instituten te bundelen tot 1 grote actie agenda die ervoor moet zorgen dat “water” in de breedste zin van het woord vanaf nu centraal komt te staan. Of het nu gaat om kustbescherming, verzilting, toegang tot (schoon)drinkwater of het vasthouden van regenwater; alles moet worden aangepakt om ervoor te zorgen dat een groeiende wereldbevolking in balans blijft met hét element dat leven op aarde mogelijk maakt; Water.

Op deze laatste dag startte mijn dag weer op bij de VN, de bijenkorf waar letterlijk alle nationaliteiten door elkaar lopen en elkaar spreken. Ik woonde de round table sessie “ Nature based solutions for Peace and Justice.” 2 presentaties over het kunnen voorspellen van de impact van droogte op conflicten door “ons eigen” The Hague Center for Strategic Studies en over de mogelijkheden om verdroogde gebieden zoals de Sinaï woestijn door middel van herbeplanting weer vochtiger te maken door het bureau Weathermakers. Tom Middendorp, oud-bevelhebber van de Strijdkrachten, en inmiddels beter bekend als De Klimaatgeneraal zat in het panel en had heel interessante zienswijzes op de reden van conflicten in gebieden zoals Afghanistan.

Na deze sessie weer naar het Netherlands Waterhouse voor een laatste bijeenkomst. Deze ging over het concept van Waterfootprint compensation. Je kent waarschijnlijk wel de CO2 compensatie mogelijkheden maar ook waterverbruik (en vervuiling) kan gecompenseerd worden. Maar daar komt wel meer bij kijken. De Nederlandse organisatie WaterFootprint Implementation geeft hierbij de handvatten. Ook werden we bijgepraat door het 11th Hour Racing Team, de ploeg die meedoet aan de Ocean Race. Ook zij willen overal waar ze een haven binnenlopen impact maken op het gebied van water. Afgesproken om bij de stopover in Scheveningen hierover door te praten. 

Ik schrijf dit laatste dagverslag terwijl ik net geland ben op Schiphol. Vol met indrukken, vervolgafspraken en de ambitie om Water ook in onze stad en regio met urgentie op de agenda te zetten en actie te ondernemen. Want dat we niet achteloos water om kunnen blijven gaan, dat is meer dan duidelijk geworden.

#UNwaterconference #waterislife #water #newyork #NYwaterweek 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.