Live Love Library!

Terug van een studiereis naar Chester en Manchester om geïnspireerd te raken om de Haagse bibliotheken voor nog meer mensen aantrekkelijk te maken

Wat gebeurt er ongelooflijk veel in de wereld van de bibliotheken. Van stille ruimte met eindeloze rijen boekenkasten naar levendige plekken waar stille studieruimte, drukke activiteitenplekken en bruisende ontmoetingsplekken ruimte bieden voor iedereen. Van de jongste baby’s en peuters tot senioren, van studenten tot nieuwkomers en van creatieve workshops tot boekenclubs.

Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan en we de komende jaren in Den Haag weer meer vestigingen gaan openen en verbouwen is het goed om je licht op te steken bij andere bibliotheken. Na veel Nederlandse voorbeelden te hebben bezocht ben ik nu met medewerkers van onze bieb naar Engeland gegaan. Op bezoek bij de Bibliotheek van Manchester, het Z-Arts Centre en het inmiddels al befaamde Storyhouse in Chester.

 

2 dagen vol met gesprekken, rondleidingen en ervaringen om met een koffer vol kennis terug naar Den Haag te gaan.

Wat eerste inzichten? 

 1. Zet meer instellingen samen met de bibliotheek in een pand. Zo trek je nieuwe groepen én kan je veel langere openingstijden aanbieden. 
 2. Laat mensen zich welkom voelen; spreek ze aan om ze hun weg te helpen vinden en heb vertrouwen dat bezoekers de bieb goed gebruiken en een gemeenschap zich er eigenaar van voelt. 
 3. Nodig de buurt uit om activiteiten in de bibliotheek te organiseren. Van leesclub tot sociale ondersteuning, van schaakclub tot gewone “kom met mij kletsen” momenten.
 4. Zorg dat er bij de kinderafdeling ook iets te spelen valt, niet alle kinderen werpen zich elke keer automatisch op de boeken. Terwijl een broertje of zusje dat wel doet kan hij of zij toch ook een leuke bieb ervaring hebben (en dat is dan weer leuk voor de ouders ook…)
 5. Kom meer te weten van je leden én van je niet leden. Door het gesprek aan te gaan kan je nog beter inspelen op hun wensen en de bieb voor meer mensen het centrum van de buurt te laten zijn. 

Dit zijn er zomaar een paar, ik heb talloze pagina’s aantekeningen gemaakt en ik weet zeker dat van die ideeën er al een heleboel worden uitgevoerd in onze vestigingen. 

Ik ben vastberaden om de Haagse bibliotheek nog sterker te verankeren in de wijken, nog relevanter te laten zijn voor iedereen in Den Haag en bovenal nog meer een plek te laten zijn waar elke Hagenaar, van jong tot oud zich thuisvoelt.

Vind je het leuk om het gesprek aan te gaan over dit bezoek, de lessen die we eruit getrokken hebben of over de Haagse bieb in het algemeen? Stuur me een berichtje hier of via mijn social media.

4 reacties

 1. Leuk verslag en mooie inzichten. Een aanrader is ook om bij Zuidplein Rotterdam te gaan kijken. Hier is een nieuw theater Zuidplein, samen met een bibliotheek en een buurtcafé gebouwd. Idee voor Laakhavens?

  1. Die is me idd gelijk aangeraden. Tijd voor een trip naar Rottersdam Zuid dus! (En aangezien we al kijken naar Little C voor het beeldkwaliteitsplan halen we gewoon wat meer uit de Havenstad naar de Laakhavens!

 2. Goed dat je inspiratie hebt opgedaan voor onze stad.
  Suggestie: neem deze ideeën mee bij de invulling van Laakhavens Centraal. De Megastores 2.0 is een uitstekende locatie voor een bieb nieuwe stijl. Gezien de zeer lange doorlooptijd van de projecten in Laakhavens zou het mooi zijn als de wethouder nu al zou laten weten dat hij voor Laakhavens mogelijkheden ziet voor een sociaal cultuurcentrum , inclusief een bieb. De grote aantallen nieuwe bewoners rechtvaardigen dit toch zeker? En de huidige bewoners krijgen een signaal dat het College niet alleen prioriteit geeft aan stenen.

  Maarten van Muijen
  BOLF ( bewonersplatform Laakhavens)

  1. Beste Maarten, dank voor je reactie. Voor de ontwikkeling van Laakhavens/HSkwartier zijn we nog druk bezig om de voorzieningen te plotten. Voor een bibliotheek moeten we ook goed kijken hoe bereikbaar deze zal zijn voor de bewoners van heel Laak. (Op de binckhorst na..). We komen hier zeker nog met de buurt over te spreken! Tot dan. Groet robert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.