Den Haag in boeken

De winnaar van Die Haghe Prijs voor het beste boek over de geschiedenis van Den Haag is: Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag, onder redactie van Esther Captain, Gert Oostindie en Valika Smeulders.

Op zaterdag 13 april 2024 reikte de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe – Vrienden van het Haags Historisch Museum de prijs uit bestaand uit een geldbedrag van 2500,- euro.Wethouder en locoburgemeester dhr. R. van Asten van Den Haag maakte de winnaar bekend en onthulde ook dat De Matlas van Den Haag een eervolle vermelding van de jury kreeg. Dat boek van Daniel Heikens, Rein Langeveld en Joost Nijhuis belicht de typische Haagse haardracht het matje.

Een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van mevr. H. Van Aartsen-Warsen, heeft uit alle publicaties uit 2021 en 2022 over Den Haag, een shortlist samengesteld van vijf genomineerde boeken. Uit deze lijst hebben zij de winnaar gekozen:

• Winnaar: Esther Captain, Gert Oostindie, Valika Smeulders, Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag, Boom, 2022.

• Eervolle vermelding: Daniel Heikens, Rein Langeveld, Joost Nijhuis, De Matlas van Den Haag, Lecturis, 2021.

• Marlies van der Riet, Haagsche quaesties. Cultuur, koninginnen en hofstedelijkeperikelen. 1890-1920, Amsterdam University Press, 2021.

• Geert-Jan Mellink, Lynne van Rhijn, Museum in de oorlog. Kunst in vrijheid, radicaal modern, Kunstmuseum Den Haag, 2021.

• Yann Martineau, Waarheid, eenvoud en kracht: Hendrik Jacob Dammerman jr, 1873-192. Architect te ’s Gravenhage en Scheveningen aan het begin van de twintigste eeuw, ORYZHOM, 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.