We moeten het over Water hebben.

Water op rantsoen? Overgeleverd worden aan duurwater uit de fles?

Gelukkig is het nog niet zover. In Nederland stroomt er dankzij de inzet en innovatiekracht van onze waterleidingbedrijven nog voldoende schoon en betaalbaar drinkwater uit de kraan.

Maar met de groei van de bevolking zal er wel een been moeten worden bijgetrokken. Om de benodigde infrastructuur aan te leggen zodat alle nieuwe huizen en bedrijven op het waternet kunnen worden aangesloten maar ook om het eens fundamenteel te gaan hebben over hoe we met zoetwater omgaan.

Dit moeten we als Delta land natuurlijk niet alleen in Nederland doen maar ook in Europa. En (ook) daar wringt de schoen. De zittende Europese Commissie heeft enige tijd geleden de handdoek in de ring gegooid om stevig waterbeleid te maken. Terwijl de akkers, de natuur en de waterreservoirs voor steden als Barcelona in Zuid-Europa op- en verdrogen is men te bang om een belangroep tegen de haren te strijken.

Efficiënte irrigatie voor de landbouw? Strengere vervuilingseisen aan de industrie? Een actieprogramma om lekkende leidingen waardoor in sommige landen wel tot 50% van het drinkwater in de grond verdwijnt? Het komt er allemaal niet van.

Als Nederlands afgevaardigde in het Europees Comité van de Regio’s en als Haags wethouder Europa en Stedelijke Ontwikkeling maak ik me hier grote zorgen over. Als we pas in actie komen als de akkers verzilt, de rivieren te vervuild en natuur verdroogd is dan hebben we gefaald. Daarom vraag, nee, eis ik van een nieuwe Europese Commissie dat zij het watervraagstuk bovenaan hun nieuwe agenda voor de komende 5 zetten.

Water is leven. Letterlijk.

Lees hier mijn interview met Brusselse Nieuwe. Het platform over alle Europese zaken die je als Nederlander moet weten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.