De Haagse Tijdcapsule

Altijd spannend als er bij toeval een tijdscapsule wordt ontdekt. Wat zouden onze Haagse voorgangers hebben willen bewaren? Welk beeld van hun tijd wilden ze aan ons doorgeven?

Begin dit jaar werd in de sokkel van het standbeeld van Koning Willem II een tijdscapsule gevonden. Het beeld moest tijdelijk verplaatst worden voor de bouwwerkzaamheden in en rond het Binnenhof en de sokkel werd daarvoor afgebroken. De oogst was wat “droog” een paar boeken…

Het Den Haag FM radioprogramma “Bob staat op” ging wel gelijk aan de slag met ideeën om een nieuwe tijdscapsule te vullen met zaken van het Den Haag van nu. En elke week wordt aan een min of meer bekende Hagenaar gevraagd wat zij in de capsule zouden stoppen.

Ook ik mocht een suggestie doen en daar moest ik best even over nadenken. Want eigenlijk wil je een tijdsbeeld vastleggen waar men in de toekomst wellicht met jaloezie of meewarig naar kijkt maar die wij nu heel gewoon vinden.

Uiteindelijk koos ik voor: “De Haagse fietscultuur”. Als fervent fietser in de stad en als oud wethouder mobiliteit heb ik een aardig beeld van het grote belang van de fiets in onze Haagse samenleving.

Van fietslessen voor vrouwen in Zuid-West, de Schilderswijk en Transvaal die daardoor hun horizon letterlijk verleggen voor werk of plezier tot “doortrap” lessen aan ouderen die zo met meer zelfvertrouwen en inzicht op de (elektrische) fiets blijven rijden. Goed voor de gezondheid en de sociale contacten.

DEN HAAG – Opening nieuwe fietsenstalling van Biesieklette door Robert van Asten op Kijkduin bij hetDeltaplein. FOTO EN COPYRIGHT GEMEENTE DEN HAAG/HENRIETTE GUEST

En dan zijn er natuurlijk de schoolkinderen die fietsexamen doen, de enorme investeringen in de aanleg van fietsbruggen, fietsenstallingen en vrijliggende fietspaden, de campagnes om meer mensen op de fiets te krijgen en het veiliger maken van de Haagse straten zodat fietsers letterlijk ruim baan krijgen.

En met zoveel partijen in de stad die zich inzetten voor de veiligheid en het plezier van de fietser zoals de Fietsburgemeester, de fietsersbond, talloze vrijwilligers die fietsles geven, Stichting LerenDoen die fietsen opknapt om ze aan jongeren te geven en de gemeente zelf is er een indrukwekkende fietscommunity ontstaan die vast en zeker de komende decennia alleen maar groter wordt in een groeiende stad waar zaken als gezondheid, duurzaamheid en verbinding steeds belangrijker worden gevonden door de Hagenaars.

Foto: Frank Jansen

En hoe ze dan over 100 jaar terugkijken om de Haagse fietscultuur van 2024? Geen idee, maar ik ben er nu in ieder geval al trots op!

Luister hier mijn gesprek met Bob van “Bob staat op” over de tijdcapsule

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.